Koskacukor: Kakaóscsiga

2013. április 14., vasárnap

Kakaóscsiga



Kakaóscsiga
Hozzávalók:
50dkg liszt (teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
1db tojássárgája
csipet só
2dkg élesztő
3,6dl langyos tej
1ek. cukor
30dkg vaj

Elkészítés:
Langyos tejben kavarjuk el a cukrot, az élesztőt morzsoljuk bele és futtassuk fel 10-15 perc alatt. A liszthez adjuk hozzá a sót, a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Gyúrjuk össze és pihentessük 30 percig. Nálam a teljes kiőrlésű liszt miatt  kicsit több tejet vett fel. Lehet fele-fele arányban készíteni fehér liszttel vagy természetesen BL55-ös fehér lisztből.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki majd a hideg vajat tegyük a közepébe és csomagoljuk be. Felülről, alulról illetve a két oldalról hajtsuk rá a tésztát, majd nyújtsuk ki ismét. Ezután alkalmazzuk 4szer a blundel tészta hajtogatást 30 percenként.(Balról jobbról behajtjuk a közepéig, majd összehajtjuk. Elforgatjuk és ismét kinyújtjuk, ezután pedig 1/3át hajtjuk balról jobbra, majd a másik 1/3át jobbról balra). Hűtőben pihentessük közben.

Töltelékhez:
cukor
kakaópor
3:1 arányban

Miután kész vagyunk a hajtogatással nyújtsuk ki és kenjük meg olvasztott vajjal és szórjuk meg a cukros kakaóval, tekerjük fel. Próbáljuk kicsit szorosabban, nehogy sütés közben kinyíljon. A legvégén a tekerésnél kenjünk még rá egy kis vajat, hogy jól tapadjon tészta egymáshoz. Ujjnyi vastagságúra daraboljuk és úgy helyezzük a tepsire, hogy kényelmesen elférjenek egymás mellett, mert nőni fognak még. A tetejét kenjük meg olvasztott vajjal vékonyan.
220°C-on süssük 10-12 percig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...