Koskacukor: Vasárnapi ebéd

2013. május 20., hétfő

Vasárnapi ebéd

Aszalt gyümölcsös dagadó

Hozzávalók:
1 kisebb dagadó (kb. 50 dkg)
30 dkg darálthús
7-7 dkg aszalt sárgabarack és aszalt szilva
só, bors
3 ek. zabpehely
1 tojás
1 kisebb vöröshagyma
2 nagyobb gerezd fokhagyma + 1 fej 
1,5 dl száraz fehérbor
1 kisebb ek. zsír

Elkészítés:
Az aszalt gyümölcsöket daraboljuk fel apróra, majd keverjük a darált húshoz. Adjunk hozzá egy tojást, sózzuk és borsozzuk. A zabpehelyre öntsünk egy nagyon kevés forróvizet, várjuk meg míg magába szívja. Akkor jó, ha már megpuhult és magába szívta a vizet. Keverjük a húshoz illetve az apróra vágott vöröshagymát is. 2 gerezd fokhagymát törjünk bele és jól dolgozzuk össze. Töltsük meg a dagadót, majd a végét varrjuk össze. Egy jénait kenjünk ki zsírral, helyezzük el benne a dagadót és öntsük rá a bort. Egy fej fokhagymát pucoljunk meg és szórjuk a hús köré. Alufóliával lefedve 180°C fokon pároljuk 1 órát, majd fólia nélkül 1/2 órán keresztül süssük készre.





Mézes joghurtos újkrumpli saláta
1 kg újkrumpli
1 közepes fej lila hagyma
1 nagy alma
150g joghurt
100g tejföl
1 ek. majonéz
1 ek. méz
só, bors
1 ek. citromlé

Elkészítés:
A krumplit pucoljuk meg és szeljük négybe. (Közepes krumplikat választottam.) /Beszereztem egy Tefal pároló lábast, amibe klasszul el lehet készíteni minden féle zöldséget kevés folyadékkal és zsiradékkal/ Öntsünk egy edénybe 1 dl vizet, majd szórjuk rá a krumplit. Fedő alatt 15 perc alatt pároljuk puhára. Addig keverjük ki az öntetet. A joghurtot, a tejfölt, a mézet, a citrom levét keverjük ki, majd sózzuk borsozzuk ízlés szerint. Az almát és a lila hagymát vágjuk apró kockára, tegyük az öntethez. Ha kész a krumpli és egy kicsit kihűlt, akkor adjuk hozzá. Helyezzük hűtőbe 2-3 órára.


Túrós csokimousse

A recept a Csokoládé-Ellenállhatatlan finomságok receptkönyvbe olvastam, ami egy nagyon könnyű hideg desszert.



Hozzávalók:
100 g étcsokoládé megolvasztva (nálam 74%-os)
300 ml natúr joghurt
150 ml túró
4 ek. nyírfacukor
2 ek. narancslé 
2 nagy tojásfehérje
1 cs. zselatinfix


Elkészítés:
A csokoládét, a joghurtot, a túrót, a cukrot a narancs levét robotgéppel dolgozzuk össze. A tojásfehérjét verjük habbá. A zselatinfixet adjuk a joghurtos alaphoz, alaposan keverjük bele, majd a felvert fehérjehabot óvatosan forgassuk bele. Töltsük tálkákba és tegyük hűtőbe 3-4 órára.

(Persze ez nem a teljes menü, mert a savanyú csirkelevesről illetve az eperfagyiról kép nem készült, így ezek most lemaradtak.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...