Koskacukor: Epertorta

2013. június 2., vasárnap

Epertorta

Öcsikém 22. születésnapjára készítettem ezt a tortát.



Hozzávalók (28cm átmérőjű tortaformához):

10 tojásos piskóta:
10 tojás sárgája
20 dkg cukor
25 dkg liszt
1 kk. szódabikarbóna
10 tojás fehérje 

Eper krémhez:
70 dkg eper
3 ek. cukor
4 dkg vaníliás pudingpor

Joghurt krémhez:
25 dkg mascarpone
25 dkg görög joghurt
3 dl növényi tejszín
8 dkg porcukor
1/2 citrom leve
1 citrom reszelt héja
10 g zselatin

Tetejére:
50 dkg nagy szemű eper
piros tortazselé (nálam Dr. Oetker expressz piros tortazselé)
2 dl növényi tejszín

Oldalára:
5 dkg darált mandula



Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukor felével fehéredésig, a tojások fehérjét a cukor másik felével pedig habbá verjük. A tojássárgás masszát hozzáadjuk óvatosan a felvert tojás fehérjéhez, majd a szódabikarbónával elkevert lisztet fokozatosan hozzá szitáljuk. Vigyázzunk ne törjön össze!Vajazott, lisztezett (csak az alját szabad, az oldalát nem) tortaformába öntsük bele és egy kicsit húzzuk ki a szélére, hogy sülés közben a közepe ne jöjjön fel nagyon. Előmelegített 180°C-os sütőbe süssük addig, amíg nem lesz aranybarna a teteje. 25 percig ne nyissuk ki a sütőajtót.A formába hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 részre.

Az epret daraboljuk fel, tegyük egy fazékba, adjuk hozzá a cukrot és egy kicsi vizet. Forraljuk fel, majd főzzük 15-20 percig. Közbe a pudingport keverjük ki egy kis vízzel, majd sűrítsük be vele.

A mascarponét és a joghurtot keverjük ki és tegyük bele a porcukrot, a citrom levét és reszelt héját. A zselatin 4 ek. vízzel olvasszuk fel folyamatos kevergetés mellett, de ne forraljuk. Amikor felolvadt, már önthetjük is a joghurtos krémhez. Tegyük hűtőbe és amikor már majdnem kemény, akkor adjuk hozzá a felvert tejszínhabot.

Vegyünk elő két habzsákot, kanalazzuk bele a krémeket.
A tortaformába helyezzük bele az alsó lapot. A tejszínes habzsákból nyomjunk egy kört, majd az epresből és így tovább. Jöhet a következő lap. A harmadikat fordítva rakjuk rá, így sima lesz a teteje. Erre egy vékony joghurtos tejszínes krémet kenjünk. A felszeletelt epreket helyezzük el szépen.
A piros zseléhez forraljunk vizet, adjuk hozzá és habverővel addig keverjük, amíg el nem olvad a zselatin. Amikor már kezd hűlni, ecsetelővel az epreket kenjük meg bőven vele.

A tortát legjobb úgy elkészíteni, hogy két nappal előtte már el kell kezdeni. Első este a piskóta készítése, így másnap szebben el lehet vágni. A második nap este a krém elkészítése és betöltése, a tetejére az eper és a zselatin díszítése. Így egy éjszakát pihennie kell.
Másnap reggel a felvert tejszínhabbal díszítsük fel és pirított darált mandulával szórjuk meg az oldalát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...