Koskacukor: Vasárnapi ebéd-Csülök nagyi módra - körte & alma kompóttal

2013. augusztus 20., kedd

Vasárnapi ebéd-Csülök nagyi módra - körte & alma kompóttal

A mélyhűtőbe csücsült egy csülök, amiről teljesen elfeledkeztem, nem rég fedeztem fel. :) Párom teljesen feldobódott, imádja a húst, hát még a csülköt. Ez volt a kívánsága. Körte és alma vegyes kompóttal párosítottam. Behűtve isteni!!!



Csülök nagyi módra
Hozzávalók:
1 db csont nélküli csülök (kb. 1,5 kg)
50-60 dkg krumpli (ha valaki jobban szereti a krumplit lehet több is)
12,5 dkg juhtúró
1,5 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
1 cs. kapor

Fűszerek: babérlevél, tárkony, feketebors, mustármag, koriander, borsikafű, só és 1 db vöröshagyma

Elkészítés:
A csülköt vízben puhára főzzük a fűszerekkel. Mindegyikből tegyünk egy-egy teáskanálnyit (a sóból lehet több), a vöröshagymát vágjuk ketté.
A krumplit vágjuk kockára és süssük meg. (Én fedő alatt kevés olajjal és vízzel sütöm a krumplit, ha megpuhult leveszem és megpirítom, szerintem még finomabb is így. A liter olajban való sütéstől rosszul vagyok. :) )
A krumplit egy jénai aljára tesszük, meglocsoljuk a csülök lével és a feldarabolt csülköket elhelyezzük rajta.
A juhtúrót kikeverjük a tejszínnel, belenyomjuk a fokhagymát és a apróra darabolt kaprot. Ezzel locsoljuk meg a csülköket. Betesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a tejszínes túró már egy picit megpirult rajta.


Alma, körte kompót:
3 nagy alma
3 nagy körte
7-8 szegfűszeg
1 rúd fahéj
1/2 citrom leve
1 szál menta
1 szál citromfű
2 ek. nyírfacukor

Elkészítés:
Egy közepes nagyságú edénybe öntünk vizet, belefacsarjuk a fél citrom levét. Az almát és a körtét megpucoljuk és cikkekre daraboljuk. Egyből a citromos vízbe tesszük, így nem barnulnak meg. Beletesszük a szegfűszeget, a fahéjat, a mentát, a citromfüvet és a cukrot. Ha felforrt, kóstoljuk meg, hogy mennyire vette át a citromfű és a menta ízét, ha úgy gondoljuk, hogy megfelelően nyugodtan kivehetjük. Félpuhára főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Behűtve a legjobb. Mi úgy szeretjük, ha egy kicsit még ropogós.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...