Koskacukor: Jókai bableves, krumplis pogácsával

2013. szeptember 23., hétfő

Jókai bableves, krumplis pogácsával

Ezeken a szép őszi napokon, amikor már sokkal hűvösebbek a megszokottnál sokkal jobban esik egy tányér forró leves. Hétvégén leves gyártásba kezdtem és vasárnap elkészítettem a mai ebédünket, amiből természetesen került egy jó nagy adag a fagyasztóba is. De ugyebár kis tételbe nem lehet finom jókai bablevest főzni. Mivel ez egy elég tartalmas étel, így pogácsát gondoltam mellé, úgyis már régen készítettem. Bevallom krumplisat még soha. Valahogy ez mindig kimaradt. Varga Gábor-Gourmandia könyvéből lestem el a receptet, ami be is vált, mert nagyon finomra sikerült.



Jókai bableves
Hozzávalók:
1 füstölt csülök (1,2kg-osat sikerült választanom)
50 dkg fehérbab
2 szál répa
2 szál petrezselyem gyökér
1 kisebb zellergumó és zöldje
szemes bors
4 gerezd fokhagyma
3 babérlevél
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
1 ek. liszt
2 ek. olaj

csipetke:
1 tojás
kb. 10 dkg liszt
pici só

Elkészítés:
A babot és a csülköt előző este áztassuk be.
A csülköt tegyük egy mély fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd főzzük félpuhára. Kb 1 óra hossza. Ezután mehet bele a répa, a petrezselyem gyökér, a zeller és a zöldje, a fokhagyma, a babérlevél és pár szem bors. A babról öntsük le a vizet és azt is hozzá lehet tenni. Amikor megfőtt minden, a csülköt szedjük ki egy vágódeszkára és vágjuk fel kockákra, majd mehet vissza a levesbe.
Készítsük el a rántást hozzá. Olajban dinszteljük meg az apróra vágott vöröshagymát, majd tegyük hozzá a lisztet és pirítsuk még egy kicsit tovább, majd húzzuk le a tűzről és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük hozzá a levesből, keverjük csomómentesre, majd adjuk a leveshez.
A csipetkét készítsük el még az elején, amikor fő a csülök, mert jó ha egy kicsit megszárad. A tojást verjük fel egy kicsit csipetnyi sóval és annyi lisztet adjunk hozzá, hogy viszonylag kemény tésztát kapjunk. Csipegessünk tésztát egy konyharuhára és hagyjuk száradni.
Én habarás után tettem bele, így egyszer még felforrt, feljöttek a csipetkék is és levettem a tűzről.



Krumplis pogácsa:
Hozzávalók (20 db)
150 g főtt tört krumpli
250 g tk. tönköly búzaliszt
80 g fehér liszt BL55
150 g vaj
2 tojássárgája
10 g só
20 g élesztő
10 g cukor

Tetejére:
1 tojás

Elkészítés:
A krumplit főzzük meg enyhén sós vízbe, törjük jól össze, majd hagyjuk kihűlni.
Egy tálba mérjük ki a lisztet, egyik széléhez tegyük a sót, a másik részébe az élesztőt és a cukrot. Üssünk bele 2 tojás sárgáját, a hideg vajat daraboljuk bele, majd adjuk hozzá a krumplit. Jól gyúrjuk össze, tegyük kelesztő tálba, mehet éjszakára a hűtőbe.
(Általában mindent reggel sütök, de mivel ennek úgyis kell pihenni fél napot, így ez pont az én receptem. :) )
Reggel vegyük a tálat, majd hagyjuk egy kicsit szobahőmérsékleten, hogy jobban lehessen nyújtani. Nyújtsuk ki lisztezett deszkán jó vékonyra, majd karcoljuk be a tetejét. Kenjük meg vékonyan a tojással, majd gondolatba osszuk három részre. Először balról hajtsuk középre, majd jobbról a tetejére. Fordítsuk el 90°-kal és nyújtsuk 2 cm vastagra. Vágjuk be a tetejét 1-2 mm mélyen. Lehet csak keresztbe, vagy kockásra, kinek mi a szimpatikus. Szaggassuk közepes pogácsa szaggatóval. Kenjük meg a tetejét tojással és helyezzük sütőpapírral bélelt gáztepsire. Pihentessük 20 percet. Addig melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, toljuk be középre. Kb. 20 perc alatt kész is van.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...