Koskacukor: Parmezános csirkemell csicsókával és gyümölcsös szárzeller salátával

2013. október 26., szombat

Parmezános csirkemell csicsókával és gyümölcsös szárzeller salátával

Ezt az ebédet viszonylag gyorsan el lehet készíteni, nagyon egészséges és mégis laktató. Bevallom csicsókáról sokszor hallottam már, de sosem készítettem. Tegnap előtt megláttam a zöldségesnél és egyből vettem fél kilót kipróbálás céljából. Bevallom jobban ízlett, mint a krumpli, ráadásul sokkal egészségesebb és több vitamin van benne. Diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen nem gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, megfelelő szintre emeli a cukrot és rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz pl.:B1, B2, C-vitamin ezenkívül kalciumot, káliumot, foszfort, cinket és még sok mást. Kalória értéke is nagyon szegény, csupán 80 kcal van 10 dkg csicsókában. Új köretként fog mától megjelenni az asztalunkon, ajánlom mindenkinek, aki még nem próbálta ki.
A szárzelleres sali ötletemet pedig maradékokból hoztam össze. :) Szerintem összhangban volt a parmezános csirkével, amit fehérborban pároltam meg. De most jöjjenek a receptek. :)




Parmezános csirkemell:
Hozzávalók (2 főre):
50 dkg csirkemell
2 gerezd fokhagyma
bors
kakukkfű

továbbá:
1 ek. olívaolaj
1 dl fehérbor

parmezán

Olívaolajban sült csicsóka:
50 dkg csicsóka
só, bors
2 ek. olívaolaj

Gyümölcsös szárzeller saláta:
1 fürt nagy szemű szőlő
2 alma
10 dkg trappista sajt (lehet más jellegű is, akár márvány vagy füstölt, ami erősebb ízt kölcsönöz, de a parmezán miatt ezt jobbnak találtam)
4 szál szárzeller
1-2 szál újhagyma
150 g joghurt
3 nagy ek. tejföl
1 ek. majonéz
1 ek. frissen facsart citromlé
1 tk. méz
só, bors

Elkészítés:
A csirkemellet vágjuk szeletekre, de ne legyen túl vékony. A fokhagymát törjük össze vagy vágjuk apró darabokra a kakukkfűvel együtt, keverjük hozzá a borsot és jól dörzsöljük bele a hús szeletekbe. Egy éjszakára tegyük a hűtőbe alufóliával lefedve. Másnap egy kisebb tepsit kenjünk ki olívaolajjal, a húst sózzuk be és helyezzük el egymás mellet, majd locsoljuk meg a borral és fedjük le alufóliával. Előmelegített 200°C-os sütőbe toljuk be 15 percre. Ezután vegyük le a fóliát szórjuk meg bőven parmezánnal és süssük tovább még 10 percig, amíg picit rá nem pirul a sajt.
Közben elkészítjük a csicsókát. Mossuk, majd hámozzuk meg és vágjuk karikára. Egy lábasba tegyünk egy kis olajat, meg egy pici vizet és dobjuk rá a csicsókát. Fedő alatt 10 perc alatt puhára pároljuk, majd fedő nélkül pár percig sütjük még egy kicsit. Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan kész van!
A salátához vágjuk kockára a sajtot, karikára a póréhagymát, szeleteljük fel a megpucolt szárzellert és az almát. A szőlőt vágjuk ketté, vegyük ki a magokat és adjuk hozzá. A joghurtot keverjük ki tejföllel és a majonézzel, facsarjunk hozzá egy kis citromlét, édesítsük mézzel és ízesítsük sóval és borssal. Ezzel az öntettel locsoljuk meg az összedarabolt gyümölcsöket és zöldségeket. Tegyük a hűtőbe fogyasztásig. Minél többet áll, annál jobban összeérnek az ízek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...