Koskacukor: Joghurtos csokoládé torta és az olasz grissini

2013. december 1., vasárnap

Joghurtos csokoládé torta és az olasz grissini

Még mindig szülinapozunk... Ez már lassan olyan volt, mint egy pótszilveszter. :)
Tegnap barátaink voltak meghívva egy kis iszogatós esti partyra, ami elég jól sikerült és remélhetőleg mindenki jól érezte magát.
Már megszokhatták tőlem, hogy mindig készülök valamivel és az általában valami különleges szokott lenni.
Ezúttal próbáltam kitalálni olyat, amit el lehet csipegetni beszélgetés közben illetve egy olyan tortát, ami csupa csoki gyümölccsel. Ugyanis tudom, hogy a barátnőm nagyon szereti, a szülinapjára is hasonlóval leptem meg. Most sem maradtam bókok nélkül, nagyon jól esett tőlük, akár minden nap meglepném őket valamivel. Szeretek örömet szerezni másoknak és látni rajtuk, hogy apróságokkal is mosolyt lehet csalni az arcukra. De kellene e ennél több, így karácsonyhoz közeledve.... ? Nem.....
Este a kis asztalkánk körül összegyűltünk és csodálkozó tekintetek néztek a hosszú pálcikákra. Nézték, néztek ugyan mi lehet az? Mondom: Ezek grissinik, de várjatok, mert van hozzá mártogatós is! :)
Kedvükért kicsit jobban utána néztem mi is valójában. Nagyon régóta szemezgetek vele, de talán erre az alkalomra vártam. Kimondottan vendégváró sósság, ami egyébként ropira hasonlít, hosszú száraz kenyér rudacskák. Olaszországból származik, méghozzá Torinó környékéről, ahol előételként is feltálalják. Angolul "Breadstick"-nek nevezik. (Forrás:Wikipédia)
Egyébként nagyon jó kis storyja van a grissininek. A 17. században sütötték az olaszok a ghersa nevezetű hosszú baguettete alakú puha kenyeret, ami a tészta állagát tekintve sokszor emésztési problémát okozott. Savoy hercege, II. Vittoria Amedeo, hajlamos volt betegségekre, különösön a bélrendszeri zavarokra. Anyukája felkeresett egy orvost, aki azt tanácsolta, hogy ezeket a hosszú baguetteket nyújtások sokkal vékonyabbra, így kiszáradnak, ropogós lesz és sokkal könnyebben emészthetővé válik. Így született meg a grissino. (Forrás:Breadstick)
Sokféle lehetőség van az elkészítésénél, olívabogyóval, magvakkal, szárított paradicsommal, sonkával, parmezánnal és még számos mártogatóst is el lehet hozzá készíteni, ami fantasztikusan mutat előételként az asztalon, vagy csak elropogtatni egy-egy vacsora alkalmával.

És akkor most jöjjenek a receptek:



Joghurtos csokoládé torta:
Hozzávalók (26cm átmérjű tortaformához):
Tésztához:
150 ml joghurt
150 ml olaj
100 g cukor
3 tojás 
100 g tk. tönköly búzaliszt
125 g fehér liszt
1 csomag sütőpor
2 ek. holland kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
50 g olvasztott étcsokoládé

Töltelék:
150 g joghurt
150 g növényi habtejszín
250 g fagyasztott málna

Tetejére:
80 g étcsokoládé
50 ml tejszín
25 g vaj

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki, keverjük jól el benne a kakaóport, sütőport és a szódabikarbónát. A csokoládét olvasszuk fel. A tojásokat a cukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá fokozatosan az olajat és a joghurtot, majd az olvasztott csokoládét. Szitáljuk hozzá két részletbe a lisztes keveréket. Vajazott lisztezett tortaformába öntsük és előmelegített 180°C-os sütőbe 45-50 perc alatt tűpróbáig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeljük ketté. 
A töltelékhez a tejszínhabot verjük habbá, keverjük hozzá a tejszínt és egyenletesen osszuk el az alsó torta lapon. Szórjuk meg a málnával és tegyük a tetejére a másik csokis tésztát. 
Az étcsokit olvasszuk fel gőz felett, adjuk hozzá a tejszínt, majd a vajat keverjük hozzá. Kenjük meg vele a torta tetejét és tegyük a hűtőbe. Fogyasztás előtt fél órával érdemes kivenni, így könnyebben szelhető és nem törik meg a csokoládé a tetején. Természetesen meleg késsel is szépen lehet szelni, ha elfelejtenénk.


Szezámmagos grissini
Hozzávalók (kb. 20 db-hoz):
225 g BL80 kenyérliszt
1 1/2 kk. só
15 g élesztő
135 ml langyos víz
30 ml olívaolaj + kenéshez

Szezámmag

Elkészítés:
A hozzávalókból gyúrjunk rugalmas tésztát, majd kelesszük duplájára. Nyújtsuk ki egészen vékonyra, spricceljük meg olívaolajjal, majd kenjük el egyenletesen. Letakarva 20 percig pihentessük. Ezután kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk fel, majd egy-egy csíkot vágjunk ketté. Szórjunk a munkalapra szezámmagot és ezen sodorjuk meg a hosszú grissiniket. Gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd sorakoztassuk egymás mellé a kenyér rudakat. Előmelegített 200 °C-os sütőbe 15 perc alatt ropogósra sütjük.

Mártogatósok:
Guacamole:
1 érett avocado
1/2 gerezd fokhagyma
1 tk. lime leve
kevés tejszín
só, bors

Chilis paradicsomos:
2 paradicsom (magjait el kell távolítani)
1/4 kaliforniai paprika
2 karika erős paprika (tényleg legyen erős)
1 karika lilahagyma
1 ek. olívolaj
1 tk. balzsamecet
só, bors, bazsalikom, cayenne bors


Paradicsomos:
2 paradicsom (szintén magjai nélkül)
1/4 kaliforniai paprika
1/2 gerezd fokhagyma
1 karika lilahagyma
1 ek. olívolaj
1 tk. balzsamecet
só, bors, bazsalikom


Camembert sajtos:
150 g camembert sajt
kevés tejszín
só, bors, szerecsendió, kakukkfű

Elkészítés:
A hozzávalókat késes aprítógépbe tette, ahol a kell tejszín csak éppen annyit kell használni, hogy az állagát javítsa és mártogatni lehessen a grissiniket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...