Koskacukor: Aszalt sárgabarackos, diós fasírt rolád, zeller-burgonya gratinnal

2014. január 14., kedd

Aszalt sárgabarackos, diós fasírt rolád, zeller-burgonya gratinnal

Mostanában nagyon rákaptam Gordon Ramsay ételeire. Eddig valahogy nem voltam vele nagy barátságban, valamiért nem volt szimpatikus, de amióta a "Mindörökké Gordon" műsora megy a Tv paprikán, azóta elég sokat tanultam tőle. Kár, hogy mindig pont olyan időbe adják, hogy egy-egy részletet tudok elcsípni belőle. De nem félek attól, hogy nem fogják ismételni. :)
Ezeket is nála láttam, igaz nem együtt, de szerintem helyes társítás. Isteni illat van a konyhában, próbáljátok ki, nem bánjátok meg! Elég könnyű étel és egy kicsit más ízvilágot kölcsönöz a megszokottnál.

A gratin, magyarul csőben sütést jelent. Bizonyára, így ismertebb nálunk, de lehet néha flancolni külföldi szavakkal, hiszen egyre többször használunk. Francia eredetű szó. Lényege, hogy a legtöbbször félig vagy teljesen elkészült ételt egy tepsiben vagy jénaiban készre sütjük. Általában sajttal vagy zsemlemorzsával szórják meg a tetejét, hogy ropogós bevonatot képezzen, ilyenkor már csak grillezni szokták.





Aszalt sárgabarackos, diós fasírt rolád
Hozzávalók:
500 g darált sertéshús
1 nagy reszelt alma
6-7 aszalt sárgabarack
1 marék dió durvára darabolva
1/2 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zsálya (nálam most szárított volt)
1 citrom reszelt héja
só, bors
olívaolaj

Zeller-burgonya gratin
Hozzávalók:
600 g burgonya
600 g zellergumó
120 ml tejszín
120 ml tej
2 gerezd fokhagyma
1 nagy babérlevél
50 g parmezán

+ kevés vaj, só, bors és olívaolaj

Elkészítés:
A darált sertéshúst ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Reszeljünk hozzá héjastul egy nagyobb almát illetve egy citrom héját. A diót és az aszalt sárgabarackot nagyobb daraboljuk fel, nem kell nagyon apróra, majd adjuk a húshoz. Petrezselyemzöldet illetve a zsályát aprítsuk fel, ha szárított akkor óvatosabban bánjunk vele, mert intenzívebb az íze. Formázzunk belőle egy vastagabb hengert, majd helyezzük jénaiba. Locsoljuk meg olívaolajjal. Alufóliával lefedve 200°C-on süssük 45-50 percen keresztül, majd fólia nélkül további 20 percig. Ennyi idő alatt szinte teljesen el fog főni a leve. Miután kivettük a sütőből pár perc után lehet látni, hogy a szaftot magába szívja és lehet látni, hogy nem egy száraz húst kapunk.
Miközben sütjük a húst elkészíthetjük a köretet. Válasszunk egy olyan tepsit, ami mellé fér, így egyszerre meg lehet sütni.
A burgonyát és a zeller hámozzuk meg, majd szeljük fel nagyon-nagyon vékonyra.
A tejszínt, a tejjel, a zúzott fokhagymával és a babérlevéllel forraljuk fel, hagyjuk egy picit hűlni.
A tepsi alját jó vastagon vajazzuk ki és a szeletelt zöldségeket felváltva rétegezve tegyük egymásra. Minden rétegnél sózzuk és borsozzuk illetve spricceljük meg egy kis olívaolajjal.
A végén öntsük rá a fokhagymás tejet és takarjuk le alufóliával. 45-50 perc alatt szintén megpuhul. Ezután vegyük le a fóliát szórjuk meg bőven parmezánnal és toljuk vissza még 15-20 percre, amíg a sajt ropogós nem lesz a tetején.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...