Koskacukor: Chili con carne

2014. február 17., hétfő

Chili con carne

Pár hete sikerült beszereznem egy kis marhahúst, amivel kipróbálhattuk a Bosch mum húsdaráló funkcióját. Teljesen elégedett vagyok vele. Végre egész apró húst tehetek a serpenyőbe. Nem akkorára darálja, mint a hentes, amiből még fasírtot is elég nehéz úgy csinálni, hogy ne essen szét tojás nélkül. Ráadásul nagyon ritkán vásároltam korábban darált marhahúst, mert csak előcsomagoltat lehet kapni, amiben igen csak nagy kételyeim vannak, hogy valójába mit is tartalmazhat az a kis dobozka.
Amikor megláttam a lehetőséget, egyből kigondoltam, hogy "Chili con carne"-t fogok készíteni. Rá pár napra jött is a közösségi oldalra egy jó kis recept, így nem kellett még keresgélnem sem.
Elárulom, nagyon nagyon ízlett nekünk.






Chili con carne
Hozzávalók:
50 dkg darált marhahús (marha nyak)
1 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
1 tk. római kömény
3 szem szegfűbors
1 tk.egész koriander
1 tk. fűszerpaprika
1 tk. chili (+ bármilyen csípős paprika mehet bele ízlés szerint)
1/2 rúd fahéj
só, bors
4 dl világos sör
2 dl marhalaplé
1 konzerv darabolt paradicsom
1 konzerv leszűr vörösbab

Elkészítés:
A vörös és a fokhagymát pucoljuk meg és daraboljuk fel. Olívaolajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a darált marhahúst. Pirítsuk pár percig.
Közben a fűszereket (kivéve fahéj) tegyük egy mozsárba és zúzzuk porrá. Szórjuk a húsra. Adjuk hozzá a konzerv paradicsomot, a sört és a húsalaplét. Alacsony lángon főzzük jó sokáig. Minél tovább főzzük annál finomabb lesz. Nekem kb. 3 óra alatt főtte el teljesen a folyadékot. Az utolsó 20 percben tegyük hozzá a vörösbabot.
Tortilla chipssel tálaltam, amire evés előtt sajtot szórtunk és mikróba ráolvasztottuk. A cheddar sajt a legmegfelelőbb, de természetesen másfajtát is lehet használni.


Tortilla chips
Hozzávalók:
10 dkg tk. tönköly búzaliszt
10 dkg. kukoricaliszt
2 ek. olívaolaj
só 
(lehet fűszeresre is tetszés szerint)
kevés víz

Elkészítés:
A hozzávalókból gyúrjunk közepesen lágy tésztát. Tegyük félre pihenni 20-30 percig.
Lisztezett deszkán nyújtsuk egész vékonyra, majd vágjunk háromszögeket.
Előmelegített 200°°C-os sütőbe, sütőpapírra helyezett tésztát toljuk be és süssük kb. 10 percig, majd fordítsuk meg mindet, így egyformán megpirul mind a két oldala. További 5 percig tegyük még vissza.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...