Koskacukor: Kefires-zabkorpás kenyér

2014. február 24., hétfő

Kefires-zabkorpás kenyér

Múlt héten egyik reggelre kefires-zabkorpás kifliket sütöttem, amikről ugyan fotók nem készültek, de mivel annyira ízlett megszületett belőle a kenyeres verzió. Szendvicseket készítettem belőle reggelire sok-sok ruccolával, lehelet vékony sajt szeletekkel, sonkával és datolya paradicsommal. Gyorsan betoltuk... :)




Kefires-zabkorpás kenyér
Hozzávalók:
Öregtésztához
75 g BL80 kenyér liszt
75 g víz
2 g élesztő 

Továbbá:
300 g tk. tönköly búzaliszt
100 g BL80 kenyér liszt
50 g zabliszt
50 g zabkorpa
100 g kefir
1 tk. só
10 g élesztő
2 ek. olívaolaj
kb. 2 dl víz

Elkészítés:
Az öregtésztát előző este készítsük el, legalább 24 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. A legegyszerűbb egy kis dobozkába tenni, aminek légmentesen le lehet zárni a tetejét.
A sütés estéjén mérjük ki egy tálba a liszteket. Adjuk hozzá a kefirt, a sót, élesztőt, olajat és az öregtésztát.
Kezdjük el dagasztani géppel, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet. Közepesen lágy, de rugalmas tésztát kell kapjunk. Hagyjuk duplájára kelni, majd finoman gyúrjuk át. A kenyérformát lisztezzük ki, helyezzük bele a megformált tésztát, vágjuk be a tetejét egy éles késsel és szórjuk meg liszttel. Letakarva pihentessük 25-30 percig.
Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Egy vízzel tele edényt helyezzünk el alulra. Általában mindig gőzös sütőben sütöm a kenyereket.
Amikor megkelt, tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre, majd vegyük le a hőmérsékletet 180°C-ra és további 20-25 percig süssük. Akkor jó, ha megkopogtatjuk az alját, akkor üres kongó hangot hallunk.
Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. Én mindig reggelig kint hagyom az asztalon és csak azután teszem el.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...