Koskacukor: Mézes-tejes zabpelyhes zsemle

2014. február 16., vasárnap

Mézes-tejes zabpelyhes zsemle

Reggel ismét sütöttem. Ezúttal egy kicsit sem mondható sósnak, mézes zsemlék készültek, amit lekvárral vagy vajjal és mézzel megkenve igazán ízletes.
Akár reggelire is vagy tízóraira bepakolva gyorsan fogyasztható, ugyanis a méretét tekintve nem túl nagyok és pár falat az egész. Nagyon megtetszett és jól lehet ezt is variálni. Mazsolával vagy más aszalt gyümölccsel. Most csak simán készült egy kis zabpehellyel megszórva.






Mézes-tejes zabpelyhes zsemle
Hozzávalók ( 8db kicsi zsemléhez):
250 g tk. tönköly búzaliszt
75 g BL 80 fehérliszt
50 g apró zabpehely
1 kk. só
1 ek. méz
1 kk. cukor
25 g vaj
3,5 g instant élesztő 
kb. 2 dl langyos tej
1/2 tojás felverve

Tetejére:
nagy szemű zabpehely




Elkészítés:
Keverjük el 1 dl langyos tejbe az élesztőt és a mézet, majd hagyjuk felfutni.
A liszteket, zabpelyhet és a sót mérjük ki egy tálba.
A vajat olvasszuk fel egy picit, de ne legyen forró és adjuk hozzá a felvert tojás felét (egy picit lehet több, mert a maradékkal csak a tetejét kell megkenni) és keverjük el benne.
Tegyük az összes hozzávalót egy dagasztó vagy kelesztő tálba és gyúrjunk rugalmas tésztát belőle. Ne legyen nagyon lágy. Szobahőmérsékleten hagyjuk duplájára kelni.
Vágjuk 8 részre és formáljunk zsemléket belőle. Letakarva ismét hagyjuk 20 percet pihenni vagy mehet a hűtőbe és másnap reggel lehet folytatni. Kenjük meg a maradék tojással és szórjuk meg nagy szemű zabpehellyel.
Ha másnap reggel sütjük, akkor is előmelegített sütőbe 200°C-on 18-20 perc alatt süssük pirosra. Amíg melegszik a sütő, addig is vegyük ki a hűtőből.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...