Koskacukor: Hidegtál vacsorára

2014. április 6., vasárnap

Hidegtál vacsorára

A hetem elég zűrös volt. Pár napra szinte el is tűntem, mert a házi és a kerti munka elvette az egész napomat. Szombat délelőtt dolgoztam, délután meg belehúztunk, mert vendégeket vártunk. Pomázról jöttek hozzánk egy kis kerülővel, úgyhogy gondoltuk a hosszú út után jól esne egy kis vacsora. Nem mondom, hogy könnyűre sikeredett, mert különleges házi szalámikkal, kolbászokkal, sonkákkal és sajtféleségekkel vártuk Őket illetve nem én lettem volna, ha nem készülök valami egyedi kétkezű finomságokkal.
Este érkeztek hozzánk a párom szüleivel és még mielőtt megkínáltuk volna apósom rendkívül finom házi pálinkájával megajándékoztak minket egy kis aprósággal. Tudják már, hogy milyen lelkesen dolgozok a blogomon illetve, hogy mennyire szeretek főzni, így nem is lehetett más csak is valami gasztroajándék. Pomázon nyílt egy Igazioliva nevezetű kis boltocska, ahol spanyol és portugál extra szűz olívaolajakat lehet kapni és innen hoztak nekünk egy nagyon jó minőségűt, aminek olyan szép zöld színe van, hogy egyből ki kellett próbálnom, hogy megkóstolhassam.
Nagyon szépen köszönöm Mindenkinek, hogy eljöttek és remélem jól is érezték magukat. Megkértek, hogy a baguette  receptjét feltétlen tegyem fel a blogomra, mert annyira finom, hogy nem kizárt Ők is elfogják készíteni. Egyszóval ez a bejegyzés is létrejött végül, márpedig sajnos nem sikerült külön-külön a fotózás, mert pont időre lettem kész mindennel, viszont akkor itt megosztanám a recepteket, hátha valaki kedvet kap egy ilyen hidegtálhoz, amit 5 óra alatt el lehet készíteni mindennel együtt.



Amit tartalmazott a hidegtál:

  • Barbecue-s húsgolyók
  • Fűszerpaprikás húsgolyók
  • Almás, újhagymás burgonya saláta
  • Házi szalámi, -vastag kolbász és -vékony csípős kolbász
  • Házi sóban érlelt sonka
  • Zöldséges tál
  • Sajttál
  • Francia baguette (recept innen)
  • Medvehagymás pogácsa (később jön a recep, fotóval)
  • Kávékrémes-fehércsokis piskóta (később jön a recept, fotóval)

Francia baguette:
Hozzávalók:
500 g BL80 fehérliszt
325 g jéghideg víz

50 g víz
5 g instant élesztő
9 g só

Elkészítés:
Azért kezdem ezzel a recepttel, mert előző este már el kell kezdeni a készülődést.
A lisztet és a jéghideg vizet keverjük össze, majd dagasszuk géppel 4-6 percig, amíg egy igazán jó kis rugalmas tésztát nem kapunk belőle. Tegyük kelesztő tálba és szobahőmérsékleten  legalább 8 órát, maximum 2 napot hagyjuk erjedni. Az a legjobb, ha minél tovább csücsül a tálba.
Másnap gyúrjuk újra át a többi vízzel, az élesztővel és a sóval. Nem lesz könnyű, a gépem legalább 10 percig dolgozott, amíg felvette az összes vizet. Egy igazán lágy tésztát fogunk kapni, ami hasonlít egy kicsit a gumira. mert nagyon nyúlik, de lisztes kézzel kezelhető. :) 
Most jön a hajtogatás. Nyújtsuk ki a kezünkkel téglalap alakúra, hajtsuk be balról jobbra 1/3-ig, majd jobbról balra a tetejére, ezután lentről fel ugyanígy, majd fentről le. Takarjuk le és pihentessük 90 percig. 
Ezt ismételjük meg még egyszer, majd pihentessük legalább 1 órát. Igazából 2-3 órát kellene, de nekem most nem volt több időm. Vágjuk négy részre. Egyesével húzzuk ki egy kicsit a széleit, majd tekerjük fel és alakítsuk ki a baguette-ünket.  Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk egymás mellé, vágjuk be a tetejét és letakarva várjunk vele, amíg a sütőnk előmelegszik 240°C-ra. Spricceljük meg jó alaposan vízzel a baguetteket és toljuk a sütőbe. 8-9 perc után fordítsuk meg őket, így a teteje is jobban megbarnul és további 10-15 percig hagyjuk még ezen a hőmérsékleten, majd vegyük le 91°C-ra és addig süssük, amíg teljesen át nem sül. Ez nekem kb. 5-6 percig tartott. Persze sütőtől is függ, nyilván való, hogy az én kis gázsütőm máshogy süt, mint egy villany, sőt ott is vannak különbségek. Tehát csak tartsuk szemmel.
Miután kihűlt, szeleteljük fel.
Nagyon finom ropogós lett, óriási lyukacsokkal!


Barbecue-s, fűszerpaprikás húsgolyók:
Hozzávalók:
1kg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 tk. őrölt kömény
2-3 tk. fűszerpaprika
4 ek. Jack Daniel's Babecue szósz (Hot chili)
só, bors 

Elkészítés:
A sertéshúst, ha van lehetőségünk daráljuk át újra, de ekkor már a vöröshagymával és a fokhagymával együtt, ha nincs akkor vágjuk nagyon apróra és így adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és szórjuk hozzá az őrölt köményt. Dolgozzuk össze, majd válasszuk ketté.
Az egyik felébe a fűszerpaprikát, a másikba pedig a szószt keverjük bele, ha valaki még csípősebben szeretné tehet többet is vagy pluszba chili paprikát, mi nem mertük, de csípősebben szeretjük.
Formáljunk gombócokat és kevés olajon közepes lángon süssük meg minden oldalát.



Almás, újhagymás krumplisaláta
Hozzávalók:
1 kg saláta krumpli
5 db főtt tojás
2-3 szál újhagyma + 1 díszítésnek
2 nagy idared vagy valamilyen savanykásabb alma

Öntethez:
400 g tejföl (fele joghurt is lehet)
3 ek. majonéz
1 ek. mustár
1 ek. citromlé
1 tk. porcukor
só, bors

Elkészítés:
Főzzük meg héjában a burgonyát. Tegyük hideg vízbe, húzzuk le a héját és vágjuk kisebb kockákra.
Hámozzuk meg az almát és ezt is daraboljuk fel. Az újhagymát szeljük karikára.
A tojásokat, tojás szelő segítségével daraboljuk fel úgy hogy, egyszer nyomjuk le az egyik irányba, majd fordítsuk meg 90°-kal a tojást és úgyis, így jó apró lesz a sárgája pedig krémessé teszi az öntetet.
Az öntetet készítsük fel a fenti hozzávalókból. Ízlés szerint lehet ízesítsük. Mi kevés majonézzel szeretjük egy picit savanykásabban. A tojást keverjük hozzá, majd a hagymát és az almát a végén pedig forgassuk össze a burgonyával. Tegyük hűtőbe, mert hidegen a legfinomabb, sőt ha egy nappal előtte van lehetőségünk elkészíteni, akkor az ízek is jobban összeérnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...