Koskacukor: Focaccia olívával, bazsalikommal és rozmaringgal

2014. május 8., csütörtök

Focaccia olívával, bazsalikommal és rozmaringgal

Hétvégén vacsira már nem volt nagy kedvem bonyolultabb vacsorába fogni, meg valljuk be vasárnap elég szomorú, borongós idő volt, így nem is volt baj, hogy be kellett kapcsolni a sütőt. Focaccia-t soha nem sütöttem még, igazából kenyér tésztához hasonló alapanyagokból van, aminek a tetejére fantáziára bízva lehet pakolgatni a fűszereket, olívát, paradicsomot, szőlőt és még sok félét láttam, úgyhogy tényleg bőven lehet variálni. Az erkélyünkön van friss rozmaring és bazsalikom illetve számos másfajta fűszernövény, de most ezeket választottam feltétnek illetve fekete olívát.








Focaccia olívával, bazsalikommal és rozmaringgal
Hozzávalók:
100 g tk. tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
3 g instant élesztő (vagy 12 g friss)
4 g cukor
4 g só
10 ml extra szűz olívaolaj
150 ml víz

Tetejére:
extra szűz olívaolaj
rozmaring, bazsalikom, fekete olíva

Elkészítés:
Mérjük ki egy tálba a liszteket, adjuk hozzá az instant élesztőt, a cukrot, a sót és a víz felét. Kezdjük el összedolgozni a tésztát úgy, hogy folyamatosan pótoljuk folyadékkal, majd 5-6 perc után adjuk hozzá az olívaolajat és jól dagasszuk ki a tésztát. Kelesztő tálba hagyjuk 1,5 órát kelni. Ezután óvatosan gyúrjuk át és nyújtsuk 20cm x 20cm-es négyzet alakúra vagy tetszőleges formára. Nekem van egy ekkora tepsim, amihez pont megfelelő ez az adag tészta. Kenjük ki olajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. Helyezzük bele a tésztát és pihentessük 30 percig.
Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra.
A tésztába az ujjunkkal egymás mellé és alá csináljunk mélyedéseket, amibe szurkáljuk bele a fűszereket és az olívát, majd locsoljuk meg az egész tésztát olívaolajjal.
Tegyük a sütőbe 20-25 percre.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...