Koskacukor: Sült camembert, epres ruccola saláta és friss ciabatta

2014. május 13., kedd

Sült camembert, epres ruccola saláta és friss ciabatta

Egyszerűen el lennék ilyen ebédeken egész héten. Könnyű, laktató, különleges ízek....
A kedvenc salátánk a ruccola, aminek önmagába is nagyon jó íze van. Az a legjobb benne, hogy bármivel lehet párosítani, nagyon jól illenek hozzá a gyümölcsök és egy kis jó minőségű balzsamecettel meglocsolva kész is a köret. Nem olyan rég megszerette a párom a camembert. Azóta is mondja mindig, hogy mikor eszünk már? Természetesen nem én lennék, aki mindig variál rajta és újabbnál újabb verziókat szeretne kipróbálni. Mivel az állaga jó folyós lesz, így akár kenyérre is lehet kenni ebből jutott eszembe, hogy sütök mellé ciabatta-t. Kifejezetten ajánlom vendégvárónak is, mert önmagába a sajt pirítósra kenve is isteni!
No, de akkor nézzük mit hogyan is készítettem. Ne riasszon el senkit, mert kicsit munkásnak néz ki, de egyébként elég gyorsan elkészíthető.










Sült camembert pirított dióval és aszalt áfonyával
Hozzávalók (2fő):
2 db 250g-os Camembert sajt (dobozos)
2 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
extra szűz olívaolaj
só, bors
1 marék egész dió
1 marék aszalt áfonya

Elkészítés:
A sajtokat csomagoljuk ki, tegyük vissza a dobozába. Vágjunk a tetejükre egy keresztet, majd vékonyan a közepének a tetejét vágjuk le. A fokhagymát daraboljuk fel apróra, a rozmaring ágat meg vágjuk kisebbekre.
A sajtok tetejét szórjuk meg fokhagymával, tűzdeljük bele a rozmaring ágakat, hintsük meg sóval és borssal, majd locsoljuk meg olajjal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig, amíg teljesen folyós állagot nem kapunk.
Közbe mellé egy kis tepsibe betehetjük a diót pirítani, csak vigyázzunk mert magas a hőfok, többször vegyük ki és keverjük át. Nagyon gyorsan pirul, elég pár perc és kész is van.
Szórjuk meg tálalásnál a dióval és az aszalt áfonyával.

Epres ruccola saláta
Hozzávalók:
1 zacskó ruccola (100 g)
300 g nagy szemű eper
2-2 ek. jó minőségű balzsamecet (60%-os szőlőmust sűrítmény)

Elkészítés:
Halmozzuk egymásra a ruccolát és a negyedelt epret, majd locsoljuk meg bőven balzsamecettel.

Ciabatta (recept innen, egy kis módosítással)
Hozzávalók:
Előtésztához:
1 bögre BL80 fehér liszt
2 g friss élesztő
1/2 bögre szoba hőmérsékletű víz

Továbbá:
1 bögre BL80 fehér liszt
1 bögre tk. tönköly búza liszt
1 tk. só
10 g élesztő
1 bögre szoba hőmérsékletű víz

Elkészítés:
Az elő tésztát készítsük el 24 órával sütés előtt. Keverjük be egy üvegbe vagy egy tálba és lefedve hagyjuk érni.
Másnap a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá az élesztőt, a sót, a vizet és az elő tésztát. Dagasszuk géppel 8-10 percig. Nagyon lágy, nyúlós, ragadós tésztát kell, hogy kapjunk. Tegyük át egy kelesztő tálba, majd lefedve hagyjuk kelni 1 órát. Ezután egy habkártya segítségével a tál oldaláról a tésztát húzzuk át a másik oldalra  és így menjünk körbe. Mintha áthajtogatnánk. Amikor ez megtörtént fedjük le és pihentessük fél órát. Ezt ismételjük meg minimum négyszer, de minél többször hajtogatjuk annál buborékosabb lesz.
Lisztezett sütőpapírra tegyük át. Próbáljuk kihúzni a tésztát, majd az oldalát toljuk a tészta alá. Ezt a mozdulatot addig ismételjük, amíg baguette formát nem kapunk. Takarjuk le és kelesszük duplájára. Kb. 30 perc. Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra és tegyünk be egy vízzel tele kisebb edényt.
Ciabatta-t spricceljük meg alaposan vízzel, majd toljuk a sütőbe 25-30 percre. Ha nagyon sülne a teteje, akkor vegyünk le a hőmérsékletből. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Vágjunk kicsit vastagabb szeleteket, locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal, majd serpenyőben pirítsuk meg mind a két oldalát. Így tálaljuk a saláta mellé.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...