Koskacukor: Cseresznyés- rozmaringos focaccia

2014. június 16., hétfő

Cseresznyés- rozmaringos focaccia

Egyik este a párom a tv paprikára kapcsolt, amikor megláttam, hogy a focaccia nem csak sósan, hanem édesen is finom lehet. És mi az hogy? Több gyümölcs párosítást is említettek, ilyen az egres a zsályával, a körte a márvány sajttal vagy az erdei gyümölcs bazsalikommal, egyszóval számtalan variáció lehet. Először kicsit furán nézett rám a párom, amikor mondtam, hogy cseresznyés-rozmaringos focaccia lesz reggelire, de mikor beleharapott azt mondta, hogy "hmmm... ez tényleg nagyon finom". Komolyan abba hagyhatatlan. Akár vendégvárónak is jó lehet, kisebb kockákra vágva, sajt tál mellé. Melegen és hidegen is nagyszerű.






Cseresznyés- rozmaringos focaccia
Hozzávalók (30x20cm):
Elő tészta:
50 g tk. tönköly liszt
50 g víz
1 g élesztő

Továbbá:
300 g tk. tönköly liszt
50 g BL 80 fehér liszt
5 g élesztő
kb. 2 dl langyos víz
1 kk. só
2 ek. extra szűz olívaolaj

Tetejére:
friss rozmaring
kb. 20 dkg cseresznye
extra szűz olívaolaj
1,5 ek. barna cukor

Elkészítés:
Az elő tésztát elkészítjük egy nappal hamarabb. Üvegbe zárva másnapig hagyjuk érni.
A liszteket kimérjük egy tálba,  az élesztőt belemorzsoljuk, az elő tésztát hozzá tesszük és egy pici sót. Víz hozzá adásával rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Minél levegősebb, annál lyukacsosabb lesz. A vége felé adjuk hozzá az olajat, majd dolgozzuk bele. Olajozott tálba hagyjuk duplájára kelni.
Egy 30x20 cm nagyságú tepsit kikenünk egy kis olajjal, majd a megkelt tésztát a kezünkkel széthúzzuk és bele helyezzük. Ismét hagyjuk kelni 20-30 percet. Az ujjbegyünkkel lyukakat nyomkodunk bele, ahová a kimagozott felezett cseresznyéket elhelyezzük. Friss rozmaringgal díszítjük, meglocsoljuk olívaolajjal, majd megszórjuk barna cukorral.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 25-30 percre betoljuk. Akkor jó, amikor már szép aranybarna a teteje és a cukor is rá karamellizálódott. Finom ropogós melegen, másnap hidegen is jó puha marad.







2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...