Koskacukor: Csokoládés trüffel torta

2014. június 17., kedd

Csokoládés trüffel torta

Hétvégén ünnepelte párom anyukája a születésnapját és ezzel a finom csokoládés trüffel tortával leptük meg. Tudjuk, hogy nagyon szereti az étcsokoládét és ezzel nem lőhetünk nagyon mellé. Nagyon finom lett. Visszajelzésképpen azt hallottam akkor volt a legjobb, amikor szoba-hőmérsékletű lett, mert a kréme sokkal lágyabbá és krémesebbé vált.






Csokoládés trüffel torta
Hozzávalók (28 cm átmérőjű torta formához):

Kakaós piskóta:
10 tojás
200 g cukor
200 g liszt
50 g holland kakaópor
1 tk. sütőpor

Csokoládés trüffel krémhez:
500 ml habtejszín (nem növényit használok)
500 g 60%-os étcsokoládé
200 ml habtejszín 
1 vaníliarúd belseje

Csoki díszekhez:
100 g étcsokoládé 
1 g kakaóvaj

Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük fényesre a cukor 1/3-ával, a fehérjét a maradék cukorral verjük habbá. A lisztet, a kakaóport és a sütőport mérjük ki egy tálba.
A felvert fehérje habhoz adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd szitáljuk hozzá két részletben a kakaós liszt keveréket. Óvatosan keverjük össze.
A tortaforma alját enyhén vajazzuk ki, öntsük bele a tésztát, majd előmelegített 180°C-os sütőbe 30-35 perc alatt (tűpróbáig) süssük készre. 10-15 percig hagyjuk még a formában, majd vágjuk körbe és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni, így teljesen ki tud hűlni és kenyérvágó késsel szépen három részre lehet szelni úgy, hogy nem morzsálódik.
A krémet is előző este el kell készítenünk. A tejszín melegítsük fel a vaníliarúd kikapart belsejével, majd adjuk hozzá a csokoládét és keverjük simára. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára tegyük a hűtőbe. Másnap habosítsuk ki, majd a felvert 2 dl habtejszínt keverjük hozzá, ezzel egy kicsit lágyabb és kenhetőbb lesz. Kenjük meg a lapokat, helyezzük egymásra, majd díszítsük a maradék krémmel.
A csokoládét temperáljuk, melegítsük fel kb. 38-40 fokra, hűtsük vissza 33-34-re adjuk hozzá a kakaóvajat, majd tegyük habzsákba és vékony lyukú cső segítségével húzzunk egymás mellé, majd keresztbe folyamatos csíkokat egy sütőpapírra. Illetve én már beszereztem egy írásvetítő fóliát, amiről szépen le lehet szedni. Miután megdermedt ragasszuk a torta oldalára.




2 megjegyzés:

  1. Nagyon fincsinek hangzik, és gyönyörű is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Talán, ha a krém picit lágyabb lett volna, akkor még szebb lett volna. Tanulság, nem a hűtőből kivéve kell díszíteni. Érdemes egy picit előtte kint hagyni. Nagyon finom valóban. :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...