Koskacukor: Meggyes-bazsalikomos focaccia

2014. június 26., csütörtök

Meggyes-bazsalikomos focaccia

cseresznyés focaccia sikere után megszületett a meggyes-bazsalikomos verzió, de most nagyobb adagban, mert a múltkor megszóltak, hogy kicsit keveset sütöttem. :)
Az idén hálásak voltak a meggy fák, mert igaz csak 5 fa van, amiből egy cigány meggy és ehhez megjegyezném, hogy a felét még rajta hagytuk, mert meguntuk a szedést, szóval a lényeg, hogy közel 60 kg-ot szüreteltünk. Készült belőlük 60 üveg befőtt, a lekvár főzés folyamatban és még meggy likőrnek is maradt bőven. Egy pár zacskóval ment a mélyhűtőbe is, hogy később is tudjunk sütni finom sütiket. :)







Meggyes-bazsalikomos focaccia
Hozzávalók (gáz tepsihez):
Elő tészta:
150 g tk. tönköly búzaliszt
150 g víz
2 g élesztő

Továbbá:
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL 55 fehér liszt
10 g élesztő
1 kk. só
3 ek. extra szűz olívaolaj
150 ml víz

Tetejére:
2 marék friss bazsalikom 
400 g magozott meggy
2 ek. nyírfacukor
1 ek. sötét nádcukor
extra szűz olívaolaj

Elkészítés:
Az elő tésztát készítsük el egy nappal hamarabb. Galuska sűrűségű tésztát kell, hogy kapjunk, amit lefedve egy üvegbe szobahőmérsékleten hagyjuk másnapig.
Másnap a többi hozzávalót kimérjük egy tálba, hozzá adjuk az elő tésztát, majd rugalmas, de kicsit lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Olajozott kelesztő tálba hagyjuk duplájára kelni.
A gáz tepsit kibéleljük sütőpapírral. Kezünket beolajozzuk és kivesszük a tésztát a tálból, majd a tepsi közepére helyezzük. Széthúzzuk, próbáljuk meg egyenletesen, hogy sehol se legyen túl vékony. Takarjuk le és ismét kelesszük 30-35 percig. Ujjbegyünkkel nyomkodjuk meg a tetejét, majd helyezzük el jó sűrűn a kimagozott meggyet. Szórjuk meg nyírfacukor és a nádcukor keverékével. Bazsalikom levéllel díszítjük, majd a végén locsoljuk meg finoman olívaolajjal mindenhol.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 30-35 percig süssük. Gáz sütőnél az utolsó 10 percben érdemes feljebb tenni, így nem szárad ki az alja, a tetejére pedig finoman rákaramellizálódik a cukor.
Miután kihűlt, vékony csíkokra szeljük és így tálaljuk.
Reggelire vagy csak ebéd után egy könnyű levest követően igazi nyári desszert is lehet.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...