Koskacukor: Szedres habcsók pite

2014. július 24., csütörtök

Szedres habcsók pite

Eljött a szeder szezon és rájöttem arra, hogy a piacon a nénik, akiknek otthon megterem és kihozzák eladni, sokkal olcsóbb, mint a zöldségesnél. Oly annyira, hogy fél kilót vett anyu nekem csupán 500 ft-ért. Most őszintén, de 125 g 480-ért nem sok? Ekkora adaggal nem is lehet sok mindent kezdeni, maximum egy adag smoothie-ba lenne elég, ahhoz pedig azért elég drága. Úgyhogy, szerintem hétvégén zsákmányolni fogok belőle, és megy a fagyasztóba is. Előző sütögetésből maradt ki tojásfehérjém, amit sikerült most felhasználnom, mégpedig elég fincsi kis pite sült ki belőle.








Szedres habcsók pite
Hozzávalók (25 cm átmérőjű pite formához):
200 g tk. tönköly búza liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50ml hideg víz

Töltelékhez:
500 g szeder
2 ek. cukor
2 ek. keményítő
2 ek. búzadara

Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítő
1 ek. citromlé

Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojás sárgáját illet éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára. A szeder közepéből a fás részt távolítsuk el. Ami levet enged közben, öntsük le, keverjük össze a cukorral és a keményítővel. A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a pite formánkat. Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített 180°C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt.
Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta a szedret. A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá a keményítős porcukrot illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére. Előmelegített 170°C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.







2 megjegyzés:

  1. SZEDER HELYETT MILYEN GYÜMÖLCSÖT LEHET?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akár fagyasztott erdei gyümölccsel, ilyenkor télen, de nyugodtan lehet alma is, vagy bármi más, ami éppen szezonális.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...