Koskacukor: Almás, fahéjas kelt kuglóf

2014. augusztus 16., szombat

Almás, fahéjas kelt kuglóf

Szeretek kuglófot sütni, bár nem sokszor veszem elő a formát, mert valahogy mindig elfeledkezem róla. Most, hogy itt a finom nyári alma szezon érdemes egyre több almás finomságot készíteni ugyanis a téli szerintem nincs ilyen jó. Egy picit savanykás, egy picit édes, de nem húz igazán semelyik irányba és éppen ezért tökéletes süteményekhez is.
Akár reggelire vagy egy nagy tányér leves után is tökéletes lehet!
Receptem megjelent az augusztusi Kifőztük magazinban!







Almás, fahéjas kelt kuglóf
Hozzávalók (22 cm átmérőjű kuglóf formához):
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg fehér liszt
2 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
2 dkg friss élesztő
2 dl langyos tej
1 teáskanál cukor
1 tojás
3 dkg olvasztott vaj

Töltelékhez:
50 dkg savanykás alma
2 evőkanál cukor
1 teáskanál fahéj
1/2 citrom leve

Csokoládé öntethez:
5 dkg étcsokoládé
1 dl tejszín

Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejbe és elkeverjük benne az 1 teáskanál cukrot. 15 percre félre tesszük, addig kimérjük a liszteket egy dagasztó tálba, hozzáadjuk a cukrot, a citrom reszelt héját és a tojást felverve. Miután felfutott az élesztőnk, hozzá öntjük a maradék tejjel és rugalmas tésztát gyúrunk belőle. (Ha szükséges pótoljuk egy kevéske tejjel.) Robot géppel 4-5 percig, majd ezután adjuk hozzá vajat és további 7-8 percig dolgoztatjuk. Kézzel egy kicsit több időt vesz igénybe, először 7-8, majd 10-12 percig dagasztjuk. Lisztezett kelesztő tálba tesszük és duplájára kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, megszórjuk cukorral és fahéjjal, rá facsarjuk egy fél citrom levét, majd jól összekeverjük. Állni hagyjuk addig, amíg a tésztánk kel.
Lisztezett deszkára borítjuk a megkelt tésztát, finoman átgyúrjuk, majd 30x40 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtjuk. A reszelt almát jól kinyomkodjuk a levétől és egyenletesen elosztjuk a tésztán. Feltekerjük és kivajazott kuglóf formába tesszük. Letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük, 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 180°C-ra, további 20-25 percig sütjük tovább. 
Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.
A csokoládé öntethez a tejszínt felforrósítjuk, majd hozzá tesszük a csokoládét és simára keverjük. A kihűlt kuglóf tetejére csurgatjuk.





1 megjegyzés:

  1. De szép kuglóf! (Mostanában reggelente, amikor benézek a falra, mindig a Te receptedbe botlom: :))
    Egyébként a kuglóf sütéssel én is teljesen így vagyok, ahogy Te. Nagyon szeretem sütni, mert van hangulata ennek a süteménynek - ettől függetlenül mégis olyan ritkán veszem elő a formát. :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...