Koskacukor: Burgonyás, rozmaringos baguette

2014. augusztus 5., kedd

Burgonyás, rozmaringos baguette

Nem lehetne rá mondani, hogy igazi francia baguette, mert teljesen eltér az összetétele illetve ez inkább nagyon puha verzió, mint inkább ropogós. De az eljárás és az alakja nagyon hasonlít rá. Amit leszeltem fotózáshoz, másnapra sem száradt ki, pedig még nem teljesen hűlt ki. Úgyhogy bátran mondhatom, hogy másnap is ugyanolyan finom puha, mintha aznap sült volna. Isteni illata van amikor sül és nehéz ellenállni. A páromnak nem is sikerült. Először csak a sarkát kunyerálta el, majd egyszer csak észre vettem, hogy a fotózáshoz felszelt baguette kezd eltűnni. :)






Burgonyás, rozmaringos baguette
Előtészta:
80 g fehér liszt
100 g víz
1 g élesztő
+ 1 ek. fehér liszt

Továbbá:
200 g főtt burgonya
200 g tk.tönköly búzaliszt
70 g rétesliszt
70 g tejföl
10 g élesztő
kb. 50 ml víz
1 tk. rozmaring
2 kk. só

Elkészítés:
Az elő tésztát készítsük el két nappal korábban úgy, hogy egy lezárható üvegbe tegyük bele a lisztet, a vizet és az élesztőt és keverjük jól el. Két éjszakát pihentessük szobahőmérsékleten. A sütés napján reggel tegyünk hozzá egy evőkanál lisztet és újra keverjük át. Hagyjuk 5-6 órát, ezalatt kel igazán életre.
Mérjük ki egy tálba a tönköly és rétes lisztet, a főtt, kihűlt burgonyát és a tejfölt. Morzsoljuk bele az élesztőt, szórjuk bele a rozmaringot és a sót, majd kanalazzuk bele az előtésztát. Dolgoztassuk meg jól géppel, vagy kezünkkel is lehet, úgysem nehéz, mert elég könnyű lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Egy kevés víz segítségével lazíthatunk a tésztán. Miután hólyagosra dagasztottuk, lisztezett kelesztő tálba téve hagyjuk 20 percet pihenni. Ezután egy habkártya segítségével a tészta alá nyúlunk és áthúzzuk az egyik oldalról a másik oldalra és így megyünk körbe. Ismét pihentetjük 20 pecet, majd még kétszer ismételjük meg. Az utolsó után tegyünk jól lisztezett munkalapra és vágjuk ketté a tésztát. A sütőpapírt hajtogassuk úgy, hogy két mélyedés legyen egymás mellett, így oldalt és középen is megtartja a tésztát, nem fog szétfolyni és összesülni. Tegyük a papírt sütőrácsra és így helyezzük el rajta a megformázott baguettet.
Letakarva pihentessük 15 percig, majd vágjuk be késsel a tetejét és spricceljük meg vízzel.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...