Koskacukor: Croque Monsieur

2014. augusztus 31., vasárnap

Croque Monsieur

Croque Monsieur egy fantasztikus reggeli, ami nem hasonlít sem a melegszendvicsre, sem a pirítósra szerintem, hanem inkább a kettő közötti állapot. A párom régi nagy kedvence, többször kérte már reggelire, de mostanában valahogy elfelejtődött. Végül nem egy nagyon macerás reggeli, inkább a mosogatni való több utána a szokásosnál, viszont egy hűvösebb reggelen igen csak jobban esik egy hideg szendvicsnél.
Francia eredetű reggeli, ami eredetileg úgy készül, hogy két szelet kenyér között terül el a sonka,  a sajt (ami gyakran ementáli) a tetejére van pirítva. A mustáros besamelmártás vagy a sajt alá van kenve, vagy a két kenyér közé.
Én az egyszerűbb változatát szoktam készíteni, ugyanis két szendvicsért csak nem kapcsolom be a sütőt, ráadásul gyorsabban is kész van.
A párja egyébként a Croque Madame, ami ugyanígy készül, csak a tetején nem sajt, hanem egy tojás van, amit rásütnek.






Croque Monsieur
Hozzávalók (2 személyre):
4 szelet kenyér
fekete erdei sonka
reszelt ementáli
vaj

Besamelmártáshoz:
25 g vaj
2 ek. tk. tönköly búzaliszt
kb. 2 dl tej
só, bors
szerecsendió
1/2 tk. dijoni mustár

Elkészítés:
Először készítsük el a mártást. A vajat olvasszuk fel, szórjuk rá a lisztet, pirítsuk meg egy picit, majd öntsük fel fokozatosan tejjel ügyelve arra, hogy ne maradjon csomós. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és mustárral.
A kenyeret kenjük meg az elkészített besamelmártással, tegyünk rá 2-2 szelet sonkát, szórjuk meg sajttal és fedjük le egy megkent kenyérrel.
Palacsinta sütőre tegyünk egy kis kocka vajat, majd helyezzük el rajta a két elkészített szendvicset. Pirítsuk meg a kenyeret. Mielőtt megfordítanánk, ismét dobjunk rá egy kocka vajat és a megolvadt vajra fordítsuk a kenyér másik oldalát. Melegen fogyasszuk!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...