Koskacukor: Mézes zsemlék

2014. szeptember 19., péntek

Mézes zsemlék

Néha olyanok vagyunk, mint a gyerekek. Legalábbis én biztos. :) Nem szeretem, ha unalmas egy étel vagy egy reggeli. Mindig ugyanazt nem lehet enni... vagy éppen, ha már máshogy néz kis, máshogy van tálalva már az is sokat számít és olyan, mintha mást ennénk. Szeretek változatosan reggelizni, sőt nálam ez a legfontosabb étkezés. Mindig így indítom a napot, hogy vidáman teljen még akkor is, ha borongós idő elé nézünk.
Ezek a csónak alakú zsemlék úszkáltak a tányéromon szendvicsként, amit házi liba zsírral kentem meg és sok zöldséget és sajtot halmoztam a tetejére. Én így kezdem a napot!





Mézes zsemlék
Hozzávalók (10 db-hoz):
200 g BL55 fehér liszt 
300 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű búzaliszt
7 g élesztő
300 g víz
7 g só
20 g méz

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, adjuk hozzá a sót és a mézet. Robotgéppel alacsony fokozaton keverjük 4 percig. Ez idő alatt öntsük hozzá a vizet, annyit, hogy rugalmas tésztát kapjunk és ne legyen túl lágy.
További 6 percig magasabb fokozaton dagasszuk hólyagosra a tésztát.
Kelesztő tálba 1,5 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Ez idő alatt szép lassan duplájára fog kelni. Osszuk a tésztát 10 egyenlő részre. Formáljunk gombócokat, majd pihentessük 10 percig.
Most jön a formázás. Picit lapítsuk el a tenyerünkkel (de tényleg csak egy kicsit), majd fentről lefelé és közben befelé, középre hajtjuk folyamatosan a tésztát, miközben arra is figyelünk, hogy a két oldalát s nyomjuk befelé a közepére, így lesz egy picit ovális és mégis középen kicsit dundi. A végén a két végét sodorjuk ki. Kicsit lehet nehéz elképzelni, de ki kell próbálni. A deszka csak enyhén lisztezett legyen és arra is vigyázzunk, hogy a tészta se legyen lisztes, mert nehezebb sodorni és nem lesz olyan szép.
Formázás után letakarva 30 percig pihentetjük.
Ez idő alatt előmelegítjük a sütő 200°C-ra és egy vízzel tele kis tepsit helyezünk alulra.
Gőzös sütőbe süssük 25 perc alatt készre. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...