Koskacukor: Rozmaringos-fokhagymás sült Camembert, vörösboros füge szósszal

2014. szeptember 20., szombat

Rozmaringos-fokhagymás sült Camembert, vörösboros füge szósszal

Imádjuk mind a ketten a sajtféléket. Bármelyik szóba jöhet, bármilyen változatban. Sütve, rántva, salátába, tésztával vagy bármilyen hús félével, zöldséggel. Egyszerűen feldobja az ételt és egy plusz ízt ad, főleg ha valamilyen karakteresebb ízű sajtról beszélünk. Amikor itthon ebédelek, akkor szoktam olyat készíteni, ami csak frissen jó ugyanis újra melegítve már nem olyan. Ilyen a sült Camembert is, ami fantasztikus párosítás a fügével.






Rozmaringos-fokhagymás sült Camembert, vörösboros füge szósszal
Hozzávalók:
2 db egész Camembert
4-6 gerezd fokhagyma
2 szál rozmaring
extra szűz olívaolaj
só, bors

Vörösboros füge szószhoz:
6 db füge
1 dl jó minőségű édes vörösbor
1 evőkanál akácméz
1 evőkanál sűrű balzsamecet
1 szál rozmaring
1/2 kávéskanál só

Tálaláshoz:
zöld saláta vagy ruccola

Elkészítés:
Kezdjük a füge szósszal, ugyanis a fügéket érdemes pár órára vörösborban áztatni. Daraboljuk apróbb kockákra, öntsük rá a bort és 3-4 órára vagy akár egy éjszakára, fél délelőttre hagyjuk benne ázni.
Egy kisebb lábasba tegyük fel a gáztűzhelyre és amikor felforrt, akkor adjuk hozzá a mézet, - ízlés szerint lehet több is illetve a füge édességétől és fajtájától függően változhat -, a balzsamecetet, a rozmaring leveleket és egy pici sót. Így rotyogtassuk tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Érdemes olyan sajtot vásárolni, ami dobozba van, így benne hagyhatjuk az aljába és biztosan nem folyik szét. Ennek hiányában, készítsünk alufóliából keretet neki.
A Camembert vágjuk be a tetején és faragjunk ki a közepéből egy keveset, hogy alá tudjuk tűzdelni a megpucolt fokhagymákat. Ha a fokhagyma gerezdek vastagak lennének, akkor vágjuk félbe.
A rozmaringot törjük ketté s tűzzük a sajt közepébe. Szórjuk meg egy pici sóval és borssal, locsoljuk meg jó minőségű extra szűz olívaolajjal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe, gázsütőnél felső rácsra téve, süssük 20 percig, illetve addig, amíg a teteje nem lesz szép aranybarna, ahol levágtuk a tetejét.
Zöld salátával vagy ruccolával tálaljuk, füge szósszal leöntve.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...