Koskacukor: Almás-olívaolajos kenyér

2014. október 3., péntek

Almás-olívaolajos kenyér

Először kicsit féltem ettől a kenyértől, mert egyáltalán nincs benne fehér liszt, ráadásul még olívaolajból sem olyan kis mennyiség kerül bele és tartottam attól, hogy nagyon tömör, fojtós lesz. Egyáltalán nem így lett. Kicsit laza, sokáig puha és szaftos kenyér lett. A receptet itt találtam, ahol renget finomságokra lehet még lelni.





Almás-olívaolajos kenyér
Hozzávalók:

Aktív kovászhoz:
150 g teljes kiőrlésű rozsliszt
130 g víz
15 g rozs kovász

Elő tésztához:
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g víz
0,1 g élesztő

Az aktív kovászhoz és az elő tésztához a hozzávalókat összekeverjük, majd 20 órán keresztül érni hagyjuk.

Fő tésztához:
aktív kovász
elő tészta
100 g savanyú alma
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt
11 g só
20 g extra szűz olívaolaj
50 g víz

Elkészítés:
Az almát meghámozzuk és sajt reszelőn, lereszeljük.
A kovászt, az elő tésztát és a többi hozzávalót a víz kivételével tálba tesszük és lassú fokozaton 5 percig dagasszuk úgy, hogy annyi vizet teszünk hozzá, amennyi még szükséges. További 3 percig gyorsabb fokozaton rugalmasra dagasszuk a tésztánkat. Kelesztő tálba tesszük, majd 2 órán át kelesztjük úgy, hogy minden fél órában hajtogatjuk. Kivesszük a tálból, kicsit széthúzzuk a kezünkkel, hogy egy nagyobb kockát kapjunk, majd fentről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra és balról jobbra behajtjuk. Visszatesszük a tálba és ezt még megismételjük háromszor. Az utolsó hajtogatásnál kenyeret formálunk belőle úgy, hogy a tésztát fentről lefele feltekerjük. Ahogy tekerjük mindig benyomjuk a tészta alá a lehajtott részt, illetve a két oldalát is befelé, a közepe felé hajtjuk, így nem lesz nagyon hosszú kenyerünk, hanem inkább rövidebb és szélesebb.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és letakarva duplájára kelesztjük. Pengével 3-4 helyen bevágjuk, megspricceljük vízzel és előmelegített 200°C-os gőzös sütőbe tesszük. 10 perc után csökkentjük a hőmérsékletet 180°C-ra és további 30-35 percig sütjük tovább. Miután kivettük ismét megspricceljük és rácsra téve hagyjuk kihűlni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...