Koskacukor: Bazsalikomos pesto-s csigák

2014. október 31., péntek

Bazsalikomos pesto-s csigák

Sajnos most már el lehet mondani, hogy igen csak lóg a tél lába. Hideg van nappal, hideg van éjszaka és az erkélyen lévő növénykéim sem tűrik nagyon ezt az időszakot. A bazsalikom nem egy hideg tűrő növény és ez már nagyon meg is látszik rajta. Arra gondoltam még mielőtt végleg ki kellene dobnom gyorsan felhasználom egy részét. Már régóta gondolkodom ilyen sós csigákon, de valahogy mindig elmaradt. Előre szólók, hogy nagyon-nagyon finom!!!











Bazsalikomos pesto-s csigák
Hozzávalók:
Tésztához:
150 g fehér liszt
150 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű búzadara (megfelelő a liszt is)
2,5 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál só
25 g olvasztott vaj

Bazsalikomos pestohoz:
1 nagy marék bazsalikom
2 marék ruccola
1 evőkanál petrezselyemzöld
3 evőkanál parmezán
2 evőkanál dió
1 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl extraszűz olívaolaj
1 teáskanál citromlé
1 kávéskanál só
bors

+ olívaolaj

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, majd a közepére csináljunk egy mélyedést. Keverjük a tejhez az élesztőt és a cukrot, majd öntsük a lisztek közepére. 15 percig hagyjuk dolgozni az élesztőt. Ezután adjuk hozzá a sót, de ne az élesztős tejbe! És kezdjük el összeállítani a tésztát. Dagasszuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá apránként a vajat és dagasszuk tovább még 6-7 percig. Kelesztőtálba téve hagyjuk duplájára kelni.
Addig elkészítjük a pestot. Tegyünk minden hozzávalót turmixgépbe és szép lassan turmixoljuk krémesre. Arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl olajos, így inkább lassan adagoljuk hozzá az olajat. Csak annyi szükséges hozzá, amennyitől szép krémes állagú lesz.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 40x30 cm téglalap nagyságúra. Kenjük meg habkártya segítségével szép vékonyan pestoval. Tekerjük fel úgy, hogy felőlünk legyen a szélesebbik oldala. Osszuk fel 5 cm-ként, így 8 db csiga jön ki. Kicsit spricceljük meg olajjal és kenjük el a tésztán, így ha egybekelnek akkor is könnyen szét lehet majd választani. Tegyük egy kerek vagy négyzet alakú kiolajozott tortaformába. Nem kell szorosan egymás mellé, mert úgyis összefognak érni.
Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Sajtokkal, zöldségekkel tálaljuk!

A pesto mennyiségéből marad ki. Lezárt üvegbe, hűtőbe téve kb. egy hétig tárolandó. Felhasználható tészta ételekhez, húsokhoz, pizzához.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...