Koskacukor: Bécsi almás rétes

2014. október 26., vasárnap

Bécsi almás rétes

Nagyon szeretem az almás sütiket bármilyen formában jöhet. Anyu nagyon gyakran süt mese almást illetve mostanában próbálkozott a házi rétes tésztából készült almás és túrós rétessel, amiben szintén nagyon ügyes. Arra gondoltam én is sütök valamilyen almás rétes és nem is volt kérdéses, hogy milyet, amikor megláttam ezt a képet Madame Edit blogján. Már nem ez az első recept, amit innen néztem ki. Nagyon sok finomság található nála és fotók is tetszenek.







Bécsi almás rétes
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 tojás
80 ml meleg víz
csipet só

Töltelékhez:
1 kg alma
10 dkg vaj
10 dkg teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál fahéj
5 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja és leve

Tetejére:
porcukor

Elkészítés:
Először a tészta hozzávalóit tegyük egy tálba, majd jól gyúrjuk össze. Robotgéppel 5-6 percig. Fóliába csomagolva szobahőmérsékleten pihentessük addig, amíg elkészítjük a tölteléket.
A mazsolát beáztatjuk.
Az almát hámozzuk meg, vágjuk négybe, a magházát távolítsuk el, majd szeljük szép vékony szeletekre. Facsarjuk rá egy kisebb citrom levét, így nem fog megbarnulni. A vajat olvasszuk fel serpenyőbe, adjuk hozzá a zsemlemorzsát, majd pirítsuk egy pár percig. Hagyjuk egy picit hűlni. A fahéjat keverjük el a cukorral.
A tésztát nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire csak tudjuk. Érdemes enyhén lisztezett sütőpapíron dolgozni, mert így tudjuk, hogy  mekkora az a szélesség, ami biztosan elfér majd a gáztepsin, illetve könnyebb lesz majd áthúzni. 
A zsemlemorzsát a közepére szórjuk kb. 15 cm szélességben, erre helyezzük el a szeletelt almákat. Mehet rá bőven, nem baj, ha szorosan vagy az sem, ha egymás tetejére kerül. Szórjuk meg fahéjas cukorral, reszeljük rá a citrom héját. A mazsolát szűrjük le, majd osszuk el a fahéjas almák tetején. A tészta két szélét hajtsuk fel az almákra, majd a nagyobbik részekkel takarjuk be. Húzzuk át a sütőpapírt gáztepsire és toljuk be előmelegített 180°C-os sütőbe 30-35 percre. Forrón, porcukorral meghintve tálaljuk! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...