Koskacukor: Édesburgonyás rántotta paradicsomos salsa szósszal

2014. október 5., vasárnap

Édesburgonyás rántotta paradicsomos salsa szósszal

Nagy kedvencünk az édesburgonya, amit tavaly télen fedeztünk fel. Sokáig, szinte késő tavaszig lehetett kapni és sokféle finomságot készítettem már vele:
Édesburgonya saláta
Ruccola saláta édesburgonyával
Sült édesburgonya és grill sajt

Két hete talált rá a párom az egyik áruházba, ahol rögtön lecsaptunk rá, ráadásul most elég kedvező áron lehet kapni. A burgonyával ellentétben nagyon egészséges. Igaz magas a szénhidrát tartalma, de a glikémiás indexe alacsony, így cukorbetegek illetve diétázók is bátran fogyaszthatják, hiszen lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. Fehérjében, A, B és C vitamin tartalma magas, bétakarotinban és proteinben gazdag. Mind e mellett mangánt, vasat és káliumot tartalmaz.





Édesburgonyás rántotta paradicsomos salsa szósszal
Hozzávalók (2 személyre):
Édesburgonyás rántottához:
1 nagy édesburgonya
4 tojás
4 evőkanál tej
só, bors

Paradicsomos salsa szószhoz:
2 paradicsom
1/2 zöld kaliforniai paprika
1/2 piros kaliforniai paprika
1/2 fehér paprika
1/4 kígyó uborka
1/4 lilahagyma
2 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 teáskanál akácméz
só, bors
bazsalikom
kevés víz

Továbbá:
1/2 fej jégsaláta
2 szál újhagyma
gorgonzola sajt

Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel és kevés vízben fedő alatt pároljuk félpuhára. Locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk. A tojásokat verjük habosra a tejjel, majd öntsük a burgonyához és kevergessük pár percig.
A salsa szószhoz, a paradicsomok belsejét kaparjuk ki, majd daraboljuk egész apróra az összes zöldséggel. A paradicsomok belsejét, a balzsamecettel, az olívaolajjal és az akácmézzel törjük össze. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjunk bele egy kis friss bazsalikomot, majd egy kevés vizet öntsünk hozzá és locsoljuk meg vele a zöldségeket.
A feldarabolt jégsalátára tálaljuk az édesburgonyás rántottát, tetejére halmozzuk a salsa szószt, felkarikázott újhagymával és morzsolt gorgonzolával tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...