Koskacukor: Fűszeres, sütőtökös kalács

2014. október 7., kedd

Fűszeres, sütőtökös kalács

Hétvégén sütöttem egy édes, sütőtökös kalácsot, amihez készítettem sütőtök fűszerkeveréket, így most már csak ebből kell vegyek egy kanállal és bármilyen sütit sütök, amibe esetleg felhasználnék sütőtököt, nem kell kipakolnom a fűszerpolcot.
Az illata.... esküszöm, hogy azt hittem itt a karácsony. Isteni puha lett. Mézzel illetve házi sárgabarack lekvárral ettük, de önmagában is nagyon finom.







Fűszeres, sütőtökös kalács
Hozzávalók (4 db 20dkg-oshoz):
200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g fehér liszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
200 g sült sütőtök
kb. 1,5 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
1 evőkanál akácméz
1 kávéskanál só
1 tojás
30 g olvasztott vaj
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál frissen facsart narancslé
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 teáskanál sütőtök fűszerkeverék

Tetejére:
1 teáskanál tojás
1 teáskanál tej

Sütőtök fűszerkeverék:
2 evőkanál fahéj
1 evőkanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 evőkanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt szegfűbors

Elkészítés:
Először készítsük el a fűszerkeveréket. Csupán annyi a dolgunk, hogy kimérjük egy kis tálba és jól elkeverjük. Kanalazzuk valamilyen lezárható üvegbe és írjuk rá, így bármikor sütünk valamit, akkor csak el kell venni és kanalazni kell belőle.
A tésztához az élesztőt keverjük el 1 dl langyos tejbe a cukorral és várjunk vele, amíg felfut.
Addig a liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sütőtököt, a mézet, a sót, a frissen facsart citrus leveket és reszelt héjukat illetve a fűszerkeverékből egy teáskanálnyit. A tojást verjük fel, vegyünk ki belőle egy teáskanállal, a többit adjuk a tésztához. A felfuttatott élesztővel kezdjük el összeállítani a tésztát és lassú fokozaton dagasszuk 4 percig (közben, ha szükséges pótoljuk még tejjel), adjuk hozzá a vajat és további 4 percig gyúrjuk tovább. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
Kelesszük duplájára, majd osszuk 4 részre, majd további 4 részre és formázzunk belőle kis labdákat.
Pihentessük 10 percig.
Vegyünk elő 4 cipót. Egyesével sodorjunk belőle kb. 20 cm hosszú rudat. Kettőt tegyünk magunk elé hosszába, majd egyet balról és egyet jobbról keresztbe úgy, hogy átbújtatjuk a második rúd alatt. A kiálló végeket, áthajtjuk a mellette levőre, majd a két közelebbi végeket megcsavarjuk és a tészta alá hajtjuk.
A kimaradt tojást felverjük egy kevéske tejjel és ezzel megkenjük a kalácsokat, majd pihentetjük 20 percig. Ismét megkenjük, majd előmelegített 180°C-os sütőbe kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...