Koskacukor: Hamburger, karamellizált hagymával és bazsalikom szósszal

2014. október 1., szerda

Hamburger, karamellizált hagymával és bazsalikom szósszal

Szeretjük nagyon a hamburgert, bár én inkább csak a házit, mert sajnos rengeteg rossz tapasztalatom van a büféssel. Nem sorolnám, mert szerintem mindenki tudja, hogy nehéz olyat találni, ahol nem szójás húspogácsával készítik, kevés zöldséggel és száraz zsemlével.
Az újabb hamburger ötlet innen jött, ami nem nagyon hasonlít arra, amit nálunk lehet kapni. Kipróbáltam és nagyon ízlett nekünk. A zsemle kicsit édes, puha és nagyon jól illik a hagymához és a húshoz.






Hamburger, karamellizált hagymával és bazsalikom szósszal
Hamburger zsemléhez (7-8db):
1 és 1/3 csésze (2,5dl) teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 csésze fehér liszt
1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
2 teáskanál szárított élesztő
1 teáskanál só
2 és 1/2 evőkanál cukor
1 nagy tojás
1 csésze meleg víz
3 evőkanál meleg tej
2 és 1/2 evőkanál olvasztott vaj

Tetejére:
1 tojás+ 1 evőkanál víz

Karamellizált hagymához:
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál cukor
2 nagy fej lilahagyma
1/2 csésze száraz vörösbor
1 kávéskanál só
bors

Bazsalikom szószhoz:
1 tojás
1/3 csésze friss bazsalikom 
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál citromlé
12 evőkanál olívaolaj
só, bors

Húspogácsához:
50 dkg sertés darálthús
1-2 gerezd fokhagyma
2 teáskanál dijoni mustár
őrölt kömény
só, bors
olívaolaj

Elkészítés:
A hamburger zsemlék hozzávalóit, a víz kivételével tegyük egy tálba és gyúrjunk belőle rugalmas, de egy kicsit lágyabb tésztát úgy, hogy folyamatosan adjuk hozzá a vizet. Letakarva vagy kelesztő tálba kelesszük 2 órán keresztül.
Addig készítsük el a karamellizált hagymát, a bazsalikom szószt és a húspogácsákat.
A hagymát pucoljuk meg, vágjuk ketté, majd szeleteljük szép vékonyra. Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a cukrot és addig keverjük, amíg nem karamellizálódik meg a cukor, majd adjuk hozzá a hagymát. Öntsük fel borral, sózzuk és borsozzuk. Fedő alatt pároljuk puhára, majd fedő nélkül addig főzzük, amíg teljesen el nem fővi a levét.
A húspogácsa hozzávalóit keverjük jól össze, készítsünk nagyobb gombócokat, lapítsuk el a tenyerünk között és kevés olívaolajon süssük meg. Én most az új panini sütőmet alkalmaztam erre a feladatra és tökéletesen végezte a munkáját.
A bazsalikom szószhoz tegyük turmixgépbe a bazsalikomot és a fokhagymát, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tojást, a citromlét, a sót és a borsot. Folyamatosan hagyjuk magas fokozaton a turmixgépet és a kimért olajat lassan csurgassuk hozzá. Egy krémes, enyhén folyós szószt kell, hogy kapjunk.
Térjünk vissza a zsemlékhez. A megkelt tésztát osszuk 7 vagy 8 részre, attól függően, hogy mekkorákat szeretnénk. Formáljunk belőle zsemléket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk. Letakarva ismét kelesszük duplájára, kenjük le tojás és víz keverékével, majd előmelegített 200°C-os sütőbe süssük készre kb. 25 perc alatt. Ellenőrizzük közbe, hogy nehogy megégjen az alja vagy a teteje.
Összeállításnál, vágjuk ketté a langyos zsemléket, kenjük meg a bazsalikom szósszal, helyezzünk el rajta egy húspogácsát, ízlés szerint tegyünk rá sajtot és karamellizált hagymát.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...