Koskacukor: Magvas, teljes kiőrlésű kenyér

2014. október 12., vasárnap

Magvas, teljes kiőrlésű kenyér

Mostanában kicsit több kenyér receptet hoztam és még fogok is, mert mióta kovásszal dolgozok illetve érettebb tésztákkal sokkal finomabb és zamatosabbak a kenyereim és nagyobb örömmel fotózom őket.





Magvas, teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
70 g kovász
70 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
70 g víz

Mérjük egy üvegbe, keverjük össze és lefedve 15 órát hagyjuk szobahőmérsékleten.

Továbbá:
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g BL 80-as liszt
50 g lenmag
50 g napraforgómag
50 g tökmag
5 g élesztő
11 g só
kb. 2,5 dl víz

Elkészítés:
A magokat pirítsuk meg serpenyőben, majd hagyjuk kihűlni.
A liszteket mérjük ki, adjuk hozzá a kovászt, az élesztőt, a sót és annyi vizet, hogy jó rugalmas, kicsit lágyabb tésztát kapjunk. Amikor már jól összeállt a tésztát, tegyük bele a pirított magokat és gyúrjuk tovább géppel lassú fokozaton 6-7 percig, majd gyorsabb fokozaton 3-4 percig.
Lisztezett tálba tesszük és duplájára kelesztjük, kb. 1,5-2 óra alatt szobahőmérsékleten.
Kenyerünket lisztezett deszkára borítjuk, kicsit ellapítjuk a tenyerünkkel és feltekerjük magunk fele. Ahogy tekerjük a tésztát, mindig a két hüvelyk ujjunkkal alá nyomjuk és oldalról és befele dolgozzuk a tésztát. Ezután a két végét kicsit megsodorjuk, így lesz egy kicsit csücskös. Duplájára kelesztjük, pengével bevágjuk 45°-os szögbe.
Gőzös előmelegített 200°C-os sütőbe tesszük. 10 perc elteltével csökkentjük 180°C-ra a hőmérsékletet és további 35-40 percig sütjük. Figyeljünk rá, mert sütőtől függően hamarabb is kész lehet. Nálam is mindig eltér, mert a gáz minősége sem mindig ugyanolyan.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...