Koskacukor: Mézes-mustáros szűzérmék, gránátalmás-kecskesajtos salátaágyon, rozmaringos édesburgonyával

2014. október 22., szerda

Mézes-mustáros szűzérmék, gránátalmás-kecskesajtos salátaágyon, rozmaringos édesburgonyával

Hűha.... jó hosszúra sikeredett az étel megnevezése, de így van benne minden és, ha már kihagynék belőle valamit, akkor már nem az volna, ami az ebédünk volt hétvégén. Ritkán kapni felénk sertés szüzet, legutoljára akkor ettem, amikor nálunk volt disznó vágás. Most ahogy megláttam az áruházba egyből lecsaptam rá. Mondom magamban, hogy meg van a hétvégi ebéd és már ötletem is van milyen formában fogom elkészíteni. A párom nagyon örült neki és azt mondta, hogy "Ez igen... nagyon finom volt..."





Mézes-mustáros szűzérmék, gránátalmás-kecskesajtos salátaágyon, rozmaringos édesburgonyával
Hozzávalók (2-3 személyre):
Mézes mustáros szűzérmékhez:
50 dkg sertésszűz
2-3 evőkanál olívaolaj
só, bors

Továbbá:
2 evőkanál vaj
3 gerezd fokhagyma
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
50 ml száraz fehérbor
1 evőkanál méz
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál fehérbor ecet
2 teáskanál szárított kakukkfű
só, bors

Gránátalmás-kecskesajtos salátához:
1/2 fej jégsaláta
1 gránátalma
10 dkg (házi) kecskesajt
1-2 evőkanál balzsamecet

Rozmaringos édesburgonyához:
2 közepes édesburgonya
só, bors
szárított rozmaring
olívaolaj

Elkészítés:
A burgonyát hámozzuk meg, szeljük fel szép vékony csíkokra. Sütőpapírral bélelt tepsin helyezzük el, spricceljük meg olívaolaj. Szórjuk meg sóval, borssal, szárított rozmaringgal. Előmelegített 200°C-os sütőbe kb. 25-30 perc alatt süssük készre.
A sertésszüzet sózzuk és borsozzuk. Hevítsünk fel egy fedeles, magas falú serpenyőt és tegyük bele a húst egészbe. Pirítsuk meg minden oldalát, majd fedjük le és kb. 20-25 percig süssük közepes lángon fedő alatt. Közben hústűvel ellenőrizzük, mert akkor tökéletes, ha a 70°C-ot eléri a hőmérséklete. Finom szaftos lesz és egyáltalán nem fog kiszáradni. Amikor kész van, akkor emeljük ki. A visszamaradt zsiradékhoz adjunk egy kevéske vajat és dinszteljük meg a vöröshagymát. Törjük hozzá a fokhagymát, majd öntsük fel borral és fehérbor ecettel. Amikor felforrt, adjuk hozzá a mézet és a mustárt, szórjuk meg kakukkfűvel. Addig főzzük magas lángon, amíg be nem sűrűsödik.
Egy nagyobb tálra helyezzük el a saláta leveleket, Szórjuk meg gránátalma maggal, kockára vágott kecskesajttal és locsoljuk meg balzsamecettel. A sertés szüzet szeleteljük fel, helyezzük el a salátán, majd locsoljuk meg a mézes-mustáros szafttal. Rozmaringos édesburgonyával tálaljuk.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...