Koskacukor: Pásztorpite édesburgonyával

2014. október 25., szombat

Pásztorpite édesburgonyával

Régóta szemezgetek már a pásztor pitével, de valahogy mindig kimaradt a heti menü összeírásánál.
Jah! Lehet, hogy még nem meséltem erről, de nálam az a bevett szokás, hogy általában hétvége felé összeírom a következő heti menüt, hozzá a bevásárló listát és azután irány vásárolni! Természetesen volt már, hogy borult a terv, mert nem kaptam valami olyan alapanyagot, ami nagyon fontos volt, de ilyenkor is van ám "B" terv. Két okból tartom jónak azt, hogy előre meg van tervezve minden. Az egyik, hogy nem kell azon gondolkodnom hétköznap, hogy mit is főzzek, hová rohanjak beszerezni hozzá a dolgokat, ugyanis éppen elég este munka után elkészíteni. A másik, így legalább egy héten egyszer járunk boltba, ami elég gazdaságos. Ugyanis mindenki tudja, ha egyszer az ember elmegy a boltba, még ha van bevásárló lista, akkor is kerülnek a kosárba olyan dolgok, amik nincsenek a listán és nem is biztos, hogy szükség van rá. :)
Visszatérve a pásztor pitéhez, ezt az édesburgonyás változatot "Souvlaki for the Soul" blogon találtam, ahol sok más jó ötlettel, recepttel találkozhatunk.






Pásztorpite édesburgonyával
Hozzávalók (4-6 személyre):
30 dkg darált sertéshús
30 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
2-3 evőkanál olívaolaj
2 szál zeller
2 répa
2 evőkanál paradicsompüré
2 evőkanál dijoni mustár
2 dl házi paradicsomlé
só, bors

1 kg édesburgonya
5 dkg vaj
75 ml tej
10 dkg vörös cheddar sajt
só, bors
szerecsendió

Elkészítés:
Először a vöröshagymát pucoljuk, a répát hámozzuk meg, a szár zellert mossuk meg és vágjuk le a végeit. Daraboljuk kisebb kockákra és egy magas falú serpenyőben kevés olívaolajon dinszteljük meg. Szórjuk meg sóval és borssal. A darált húsokat adjuk hozzá, pirítsuk fehéredésig. Öntsük fel házi paradicsomlével, kanalazzunk bele egy kis paradicsompürét és dijoni mustárt, majd fedő alatt kb. 1 óra alatt főzzük készre.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, vágjuk nagyobb kockákra és bő vízbe főzzük puhára. Ezután szűrjük le, törjük össze és keverjük ki vajjal és a tejjel. A sajtot reszeljük le, egy keveset hagyjunk a tetejére, a többit adjuk hozzá.  Ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.
Melegítsük elő a sütőt 180°C°C-ra.
Egy közepes jénaiba vagy bármilyen hőálló edénybe simítsuk el a kész darált húsos ragut, majd fedjük be a sajtos édesburgonyával. A tetejét szórjuk meg egy kevéske cheddar sajttal, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...