Koskacukor: Sós kerek kalács

2014. október 27., hétfő

Sós kerek kalács

Néha elkap a láz és kalács után kalácsot sütök. A sós kalácsot jobban szeretjük, mert reggelire tökéletes szendvicseket lehet belőle készíteni, illetve én ezt is ugyanúgy megeszem lekvárral vagy mézzel és szerintem, sokkal jobban kijönnek az ízek is. Múlt héten kétszer sütöttem egymás után, ugyanis a párom megkérdezte, hogy nincs e kedvem még egyet sütni? Természetesen volt és mivel szeretek a kedvébe járni, ezért gyorsan meg is sütöttem.






Sós kerek kalács
Hozzávalók:
Elő tésztához:
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
80 g víz
2 g élesztő

Keverjük össze egy tálba, fedjük le és16-18 órát hagyjuk szobahőmérsékleten aktivizálódni.

Továbbá:
250 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
200 g fehér liszt
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
1, 1/2 teáskanál só
1 dl tejszín (30%-os)
1,5 dl langyos tej
35 g olvasztott vaj
1 tojás

Tetejére:
tojás

Elkészítés:
Mérjük ki egy tálba a liszteket, adjuk hozzá az elő tésztát. Morzsoljuk bele az élesztőt, tegyük hozzá a cukrot, a sót, a tejszínt és a tej felét. A tojást verjük fel és annyit adjunk hozzá belőle, hogy egy kevés maradjon, amivel a tetejét lefogjuk kenni kétszer. Robotgéppel kezdjük el összeállítani a tésztát. Amikor már látjuk, hogy szükséges hozzá még folyadék, adjuk hozzá a maradék tejet, majd szép lassan az olvasztott vajat. 8-10 percig dagasszunk a géppel szép rugalmas tésztát.
Kelesztő tálba téve, kelesszük kb. 1-1,5 óra alatt duplájára.
Osszuk négy egyforma részre, majd sodorjunk belőle kb. 45 cm rudakat. Kettőt helyezzünk el magunkkal szemben, kettőt pedig átlósan, úgy hogy átbújtatjuk a bal oldalit a jobb oldali alá, a jobb oldalit pedig a bal oldali alá. Most két-két szálak vannak minden irányban. Mindegyiknél a két szélső keresztezze egymást és ezt addig csináljuk körbe-körbe, amíg el nem fogy. Ezután kerekre igazítjuk. Sütőpapíros gáztepsire helyezzük, majd lekenjük tojással. Duplájára kelesztjük kb. 25-30 perc alatt.
Előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
A tésztát ismét lekenjük tojással, majd sütőbe toljuk. Ekkor levesszük a hőmérsékletet 180°C-ra. 40-45 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha kopog az alja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...