Koskacukor: Almás-karamellás muffin

2014. november 13., csütörtök

Almás-karamellás muffin

Alma mindig van itthon. Egyrészt, mert én nagyon szeretem, másrészt sokáig eláll és, ha bármikor sütni szeretnék valamit, akkor ebből aztán bármilyen finomságot össze lehet hozni. Ez a muffin a nagyobb almadaraboktól egyáltalán nem száraz illetve a közepében lévő karamelltől lesz isteni. Nem kell sok bele, csupán egy teáskanállal, mert ez pont elég ahhoz, hogy az egésznek egy jó ízt adjon. Bárhová beleharaphatunk a karamell ízét lehet érezni.








Almás-karamellás muffin
Hozzávalók (8db-hoz):
3/4 bögre teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1/4 bögre teljes kiőrlésű zabliszt
1 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
1/2 bögre joghurt
1/2 bögre cukor
1 tojás
2 evőkanál olaj
2 kicsi alma

Karamellához:
1 evőkanál nádcukor
4 evőkanál cukor
1 evőkanál tej
2 evőkanál vaj

Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
Készítsünk ki kettő darab tálat. Az egyikbe mérjük ki a liszteket, adjuk hozzá a fahéjat, a sütőport, a szódabikarbónát, a vaníliarúd kikapart belsejét. A másik tálba a tojást keverjük ki a cukorral, adjuk hozzá az olajat és a joghurtot. Ehhez a nedves alapanyaghoz tegyük hozzá a száraz alapanyagokat, majd forgassuk össze. Az almát hámozzuk, távolítsuk el a magházat, majd daraboljuk apró kockára. Tegyük a 2/3-át a tésztához, a maradékkal díszíteni fogjuk a muffinunk tetejét.
Béleljük ki muffin papírokkal a formánkat, majd kanalazzunk mindegyik aljába egy keveset úgy, hogy félig legyen.
A kétféle cukrot hevítsük fel, adjuk hozzá a tejet és a vajat, majd addig melegítsük, amíg szép sima krémes állagot nem kapunk. Osszuk 8 részre a karamellát úgy, hogy mindegyik tészta közepére teszünk egy-egy kanálkával. A maradék tésztát a tetejére kanalazzuk, majd a kimaradt almával megszórjuk. A tetejét egy kevés fahéjas cukorral ízlés szerint megszórhatjuk.
Helyezzük az előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre. Formába hagyjuk kihűlni!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...