Koskacukor: Almás pite mézeskalács-fűszerkeverékkel

2014. november 23., vasárnap

Almás pite mézeskalács-fűszerkeverékkel

Hétvégén ismét buliztunk és most nem a szüleinket láttuk vendégül, hanem a barátainkat. Szombaton délig dolgoztam, azután elkészítettem az ebédet és hozzáfogtam a készülődéshez. Időközben a párom is hazaérkezett és ő is sokat segített, követte az utasításaimat. Olyan kis ügyes és segítőkész! :)
Tehát olyan precízek voltunk, hogy elkészültünk mindennel fél 7-re, így nyugodtan várhattuk a vendégeket, maradt még fél óránk. Bár akadt egy kis gondunk, amikor összeszedtük a tányérokat és a poharakat. Hoppááá... Nincs szalvéta! Párom munkatársa lassan már megszokja, hogy kihúz minket a bajból. Egyszer elfogyott itthon a só, most meg a szalvéta, ami valahogy kiment a fejemből, de még jó, hogy mindig van valaki akire lehet számítani.
Oké, most már tényleg minden rendben, jöhetnek a vendégek, szalvétánk is lesz, hangulat meg van, illatos gyertya stb. Házi pálinka, házi meggylikőr és még sok minden mással fogadtuk őket, akikkel egy nagyon jó kis estét beszélgettünk végig.
És most jöjjenek a héten azok a receptek, amikkel vártam a vendégeket. Mert azért fotózni is maradt még időm. :)

Az első recept miért is az almás pite? SAD 28. fordulójára is próbáltam koncentrálni, és tudom, nem almás pitét vártak, de azt gondolom ez mégsem hagyományos és a szokásosnál fahéjasabb. Jelen pillanatban most Orsinál van, aki a Kabóca a konyhában blogját vezeti.






Almás pite mézeskalács-fűszerkeverékkel
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
10 dkg sertés zsír
10 dkg hideg vaj
1 tojás
3 evőkanál tejföl
10 dkg porcukor

Töltelékhez:
2 evőkanál búzadara
2 kg alma
1/2 citrom leve
2 evőkanál cukor
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

Tetejére:
fahéjas porcukor

Elkészítés:
A lisztet mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sütőport és a porcukrot. A hideg vajat felkockázzuk a lisztes keverékhez adjuk, majd a zsírt, a tejfölt és a tojást. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Az almát hámozzuk meg, tökgyalun reszeljük le. Szórjuk meg mézeskalács fűszerkeverékkel, cukorral és facsarjuk rá egy fél citrom levét. Hagyjuk fél órát állni.
A tésztát mérjük le és osszuk két részre. Nyújtsuk ki szép vékonyra és terítsük sütőpapírral bélelt tepsire. Hintsük meg búzadarával. Az alma levét facsarjuk ki a kezünkkel, majd szép egyenletesen osszuk el. A másik tésztát is nyújtsuk ki ugyanekkorára, terítsük rá és szurkáljuk meg villával.
Előmelegített sütőbe 180°C-on kb, 25-30 percig sütjük.
Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...