Koskacukor: Amerikai hamburger

2014. november 26., szerda

Amerikai hamburger

A hétvégi menüből jöjjön az utolsó recept, ami nagy sikert aratott. Amikor ezt kigondoltam, próbáltam az egyszerűségre törekedni, de mégis valamivel feldobni, hogy ne legyen unalmas. A BBQ-s hamburger pogácsák illetve a két fajta krém eléggé különlegessé tették. Nem egy hagyományos formáról és ízekről árulkodnak, érdemes kipróbálni. A bevásárló lista illetve az elkészítés hosszúnak tűnik, de közbe be lehet iktatni akár egy sütemény sütést vagy bármi mást, ha van még otthon dolgunk.









Amerikai hamburger
Hozzávalók:
Zsemlékhez (18 db):
80 dkg liszt
5 evőkanál cukor
1 teáskanál só
30 g élesztő
6 evőkanál tej
kb. 4 dl víz
30 g vaj

Tetejére:
tojás
szezámmag

Hamburger húshoz:
1 kg darált sertéshús
4 evőkanál csípős BBQ szósz
2 teáskanál dijoni mustár
1/2 vöröshagyma
só, bors

Avokádó krémhez:
1 avokádó
2-3 evőkanál tejszín
kevés lime vagy citrom leve
mustár
só, bors
1/4 lilahagyma

Márványsajtos krémhez:
10 dkg márványsajt
2-3 evőkanál tejszín
só, bors

Továbbá:
szeletelt sajt
csípős csemegeuborka

Elkészítés:
Először dagasszuk be a zsemlékhez a tésztát. A lisztet mérjük ki, morzsoljuk hozzá az élesztőt, adjuk hozzá a sót, a cukrot, a tejet, az olvasztott vajat és a víz felét. Kezdjük el összeállítani a tésztát robotgéppel vagy kézzel és annyi folyadékot adjunk még hozzá, amíg rugalmas tésztát nem kapunk. Dagasszuk 7-8 percig. Kelesztő tálba duplájára kelesztjük, majd elosszuk 18 részre.
Zsemléket formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva 30-40 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe 20-25 perc alatt készre sütjük.
A hamburger pogácsához házi vagy bolti csípős BBQ szószt adunk (ízlés szerint), egy kevés dijoni mustárt, bele reszeljük a vöröshagymát és a végén sózzuk, borsozzuk.
18 részre osztjuk, gombócokat formálunk belőle, majd serpenyőben, vagy panini sütőben készre sütjük.
A krémek hozzávalóit külön-külön turmixgépbe tesszük és krémesítjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész zsemléket kettévágjuk, megkenjük krémmel, elhelyezünk rajta pár szép szelet csemegeuborkát, ráteszünk egy hamburger pogácsát, egy szeletke sajtot, majd befedjük a zsemle tetejével.
Érdemes átszúrni hurkapálcával, így szállíthatóbbá válik és kevesebb az esély, hogy szétesik. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...