Koskacukor: Kovászos tejes kifli

2014. november 22., szombat

Kovászos tejes kifli

A kovászom először kenyérnek indult, de átgondoltam és mivel úgyis régen volt kifli, a hűtőben találtam még egy kis tejet, tehát gyorsan eldőlt, hogy ebből most kifli lesz. Kovásszal még nem készítettem, kíváncsi voltam, hogy van e különbség a sima és a kovászos között. És igen! Nem hiába, kovásszal minden finomabb. :) Sokkal puhább és lyukacsosabb a belseje, kívül pedig fantasztikusan ropogós.






Kovászos tejes kifli
Hozzávalók:
Aktív kovászhoz:
50 g kovász
50 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 g víz

Keverjük össze és 15-17 órát hagyjuk szobahőmérsékleten, lefedve aktivizálódni.

200 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
150 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
2 dl langyos tej
15 g élesztő
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál só
25 g olvasztott vaj

Elkészítés:
Mérjük ki a liszteket a dagasztó tálba, adjuk hozzá az aktív kovászunkat, a langyos tejet, az élesztőt, a cukrot és a sót, majd kezdjük el összeállítani a tésztát. Dagasszuk 3-4 percig ezután több részletbe adjuk hozzá az olvasztott vajat. Dagasszuk tovább még 4-5 percig.
Miután szép hólyagos lett a tésztánk, kelesztő tálba téve hagyjuk duplájára kelni.
Ezután osszuk 10 egyenlő részre, formáljunk gombócokat, majd pihentessük 10 percig.
Nyújtsuk ki oválisra, a tőlünk távolabbra eső végét húzzuk szét, majd sodorjuk fel úgy, hogy a hozzánk közelebb eső csücskét folyamatosan húzzuk magunk felé egy picikét, de vigyázzunk, hogy ne szakadjon szét a tészta.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd letakarva ismét duplájára kelesztjük.
Spricceljük meg vízzel és toljuk előmelegített 200°C-os, gőzös sütőbe kb. 20 percre.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...