Koskacukor: Rozsos kenyér mákkal, amaránttal

2014. november 2., vasárnap

Rozsos kenyér mákkal, amaránttal

Manapság nem könnyű bevinni megfelelő mennyiségű vitamint, ezért sokszor odafigyelek, melyek azok az apróbb dolgok, amit még pluszban bele lehet csempészni egy-egy ételbe. Ilyenek lehetnek a különféle magvak vagy gyümölcsök, zöldségek. Pár hete beszereztem az egyik kedvenc boltocskámba, egy csomag pattogatott amarántot.
Az amarántról tudni kell, hogy nagyon magas a vas, a magnézium, a kálcium és a cink tartalma. Igaz ez a változata inkább joghurtba való, de miért ne kerüljön bele a kenyérbe is?
A mák ásványi anyag tartalma is igen magas főleg kálciumot, cinket, magnéziumot, vasat, mangánt, rezet és foszfort tartalmaz.





Rozsos kenyér mákkal, amaránttal
Aktív kovászhoz:
50 g kovász
50 g tk. tönköly liszt
50 g víz
Szobahőmérsékleten, lefedve hagyjuk aktivizálódni 15-16 órát.

Továbbá:
100 g világos rozsliszt
150 g tk. tönköly liszt
150 g fehér liszt
5 g élesztő
2 evőkanál mák
4 evőkanál amaránt
kb. 2,5 dl víz
7 g só

Elkészítés:
A liszteket, a mákot és az amarántot mérjük ki a dagasztó tálba. Adjuk hozzá az aktív kovászunkat és a sót, végül morzsoljuk hozzá az élesztőt. Folyamatos víz hozzáadásával dagasszunk belőle rugalmas tésztát. Ne legyen túl kemény a tészta!
Kelesztő tálba téve 1,5 óra alatt duplájára kelesztjük szobahőmérsékleten úgy, hogy közben kétszer áthajtogatjuk. A megkelt tésztát megformázzuk tetszés szerint, majd formába tesszük és duplájára kelesztjük.
Ha van vaslábasunk, akkor a sütővel együtt előmelegítjük. A sütő hőmérséklete: 200°C.
A vaslábast kivesszük a sütőből, enyhén bespricceljük egy kis olajjal és kikenjük, majd áthelyezzük a kenyeret. Bevágjuk a tetejét, jól megspricceljük vízzel, majd megszórjuk mákkal és amaránttal. A lábas fedelét is jól lespricceljük, rátesszük a lábasra és betoljuk a sütőbe 30 percre úgy, hogy a hőmérsékletet visszavesszük 180°C-ra. Az idő letelte után levesszük a tetejét és tovább sütjük még kb. 10 percig.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...