Koskacukor: Sajtos ropogós keksz

2014. november 18., kedd

Sajtos ropogós keksz

Vendégváró kekszeket sütöttem, illetve sütöttünk. Ez a történet ott kezdődött, hogy a párom munkatársa ellátogatott hozzánk a lányával, aki egy konyhatündér. Most lett első osztályos és egy angyali teremtés. Sokat segített nekem, főleg a kekszek szaggatásánál. Megígérte, hogy legközelebbi mézeskalács sütögetésnél is itt lesz és együtt fogjuk díszíteni. Köszönöm szépen Pankának a segítséget!
A kekszről pedig annyit, hogy nyugodtan el lehet készíteni egy-két nappal hamarabb, mert tényleg ropogós marad, ha jól átsütjük. Bár egy veszélye lehet! Tuti a fele addigra el fog fogyni. :)
Jah, és a háttérben lévő üvegbe nem bor van, hanem anyukám által készített házi meggylikőr, ami nagyon finomra sikerült! Éljen az idei jó termés és anyukám ügyes keze! :)





Sajtos ropogós keksz
Hozzávalók (2 gáztepsihez):
2 bögre liszt (1 bögre = 2,5 dl)
kb. 1/2 bögre hideg víz
1 bögre fehér cheeddar sajt
1 teáskanál só
1/2 teáskanál sütőpor
6 evőkanál vaj (kb. 7 dkg)

Tetejére:
olívaolaj


Elkészítés:
Kimérjük a lisztet, hozzá adjuk a sót a sütőport és az apró kockára vágott vajat. A sajtot aprító gépbe tesszük és nagyon apróra daraboljuk. Reszelve is jó, de akkor figyeljünk arra, hogy ne hosszú csíkokra reszeljük. Tegyük a liszthez, majd annyi vizet adjunk hozzá folyamatosan, amennyitől teljesen összeáll és kényelmesen ki lehet majd nyújtani.
Tegyük hűtőbe legalább fél órára.
Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk egészen vékonyra, majd tetszés szerint szaggassuk ki, de ha nincs időnk, akkor csak vágjuk kockákra. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Megspricceljük olívaolajjal, megszórjuk egy kevéske sóval, majd előmelegített 180°C-os sütőbe 10-12 percig sütjük. Arra figyeljünk, hogy ne legyen sületlen, mert akkor puha marad.
Szedjük tepsire, miután kihűlt nyugodtan kekszes dobozba tehetjük és lefedve sokáig eláll és ropogós marad.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...