Koskacukor: Tiramisu torta

2014. november 9., vasárnap

Tiramisu torta

Drága Páromnak 8-án volt a szülinapja, amit ma ünnepeltünk a családdal. A kedvenc sütijét szerette volna kérni erre az alkalomra, én pedig megálmodtam neki torta formába. Szerettem volna egy igazi, eredeti tiramisu-t készíteni, ezért rengeteg oldalt átnéztem, próbáltam olasz blogokon is keresgélni, de egyik sem volt egyforma. Saját gondolatom szerint, megalkottam az általam eredetinek vallott tortát.
Emellett a menü narancsos-gyömbéres sütőtök krémleves, illetve bográcsban készített székelykáposzta volt, amit két héttel ezelőtt anyukámmal közösen alkottunk, hiszen így mégsem a gáztűzhelyen készült, és tudjuk, így sokkal finomabb. A második az legyen meglepetés, mert még jövök a recepttel. :)





Tiramisu torta
Hozzávalók (28 cm átmérőjű tortaformához):
Piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
10 dkg liszt
1 késhegynyi sütőpor

50 ml kávé
1 evőkanál cukor

50 dkg babapiskóta 

1,5 dl kávé
2 evőkanál tej
3 cl amaretto likőr

Krémhez:
75 dkg mascarpone
2 dl habtejszín (30 %-os, állati tejszínhab)
6 tojás
20 dkg cukor
2 evőkanál házi vaníliás cukor
6 cl amaretto likőr 
20 g zselatin 

holland kakaópor

Elkészítés:
Először kezdjük a piskótával. A tortaforma alját kenjük ki vékonyan olajjal vagy vajjal, majd szórjuk meg liszttel.
A tojásokat válasszuk ketté, a lisztet mérjük ki, tegyük hozzá a sütőport. A tojások sárgáját keverjük habosra a cukor 1/3-ával, a fehérjét pedig verjük habbá a 2/3-ával. A felvert habhoz adjuk hozzá először a kikevert tojássárgákat, majd szitáljuk hozzá a sütőporos lisztet. Előmelegített 180°C-os sütőbe 20 perc alatt süssük tűpróbáig. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojásokat szintén válasszuk ketté. A tojások sárgáját tegyük egy hőálló tálba, adjuk hozzá a cukrot és gőz felett addig kevergessük folyamatosan, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ezután vegyük le a gőzről és tegyük hozzá a mascarponét és az amarettot, majd szép óvatosan simára keverjük. A tejszínt és a tojásfehérjét a vaníliás cukorral verjük habbá külön-külön. A tojássárgájás mascarpone-hoz adjuk.
A zselatint 6 evőkanál vízzel lassú tűzön addig melegítsük addig, amíg el nem olvad. Adjunk hozzá a krémből 3-4 evőkanállal és keverjük jól el, majd öntsük az egészet a krémhez. Habverővel óvatosan osszuk el egyenletesen. Tegyük a hűtőbe legalább 1-1,5 órára. Ennyi idő alatt annyira megdermed a krém, hogy szépen be lehet tölteni a formába. Természetesen akinek elég magas a tortaformája, annak nem feltétlen kell hűtőbe, hanem egyből lehet a tortát betölteni.
A piskótát tegyük vissza a formába. Tegyünk a széléhez egy babapiskótát, jelöljük meg a szélességét és annyit vágjuk le belőle, hogy szorosan körbe tudjuk tenni babapiskótával. Rakjuk körbe úgy, hogy ne mozogjanak.
Az 50 ml kávét főzzük fel a cukorral, locsoljuk meg vele a piskótát.
Simítsuk rá a krém egyik felét. A kimaradt babapiskótákat merítsük egy pár pillanatig a kávé, tej és amaretto keverékébe. Helyezzük el a krémen, majd kenjük a tetejére a krém másik felének a felét. A kimaradt krémet töltsük habzsákba és díszítsük fel. Szórjuk meg bőven kakaóporral!
Mehet a hűtőbe legalább egy éjszakára.
A tortaformából kivéve kössük körbe egy szép szalaggal!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...