Koskacukor: Tökös zsemle

2014. november 7., péntek

Tökös zsemle

A sütőtök még mindig menő nálunk és már a fagyasztóba is került pár csomaggal, így bármikor, ha szükségem van rá csak kiveszek egy csomaggal, beteszem a mikróba és már használhatom is. Természetesen megsütöttem és kimérve 20 dkg-onként becsomagolva kerültek a mélyhűtőbe. Most zsemléket sütöttem belőle. Sokáig puha marad, ízletes reggeli, ami szuper szendvicsnek vagy akár magában is.





Tökös zsemle
Hozzávalók (6 db-hoz):
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
100 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
200 g sült sütőtökpüré
75 ml víz
15 g élesztő
50 g durvára vágott  pirított tökmag
2 evőkanál tökmagolaj
7 g só

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a sütőtök pürét, a tökmagolajat, a sót és morzsoljuk hozzá az élesztőt. Kezdjük el összeállítani a tésztát és annyi vizet tegyünk hozzá, hogy rugalmas, de egy picit lágyabb tésztát kapjunk. Robotgéppel lassú fokozaton dagasszuk 4 percig, majd adjuk hozzá a durvára vágott pirított tökmagot és további 3-4 percig dolgoztassuk még a gépet eggyel magasabb fokozaton. Kelesztő tálba téve pihentessük 1 órát. Osszuk 6 egyenlő részre, formáljunk belőle zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Takarjuk le és kelesszük duplájára.
Addig melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
A megkelt zsemléket spricceljük meg vízzel, díszítsük egész tökmaggal és toljuk a sütőbe. 20-25 perc alatt süssük készre.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...