Koskacukor: Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

2014. december 30., kedd

Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával

Az idén sikerült mindenhol mértéket tartanom, így nem utáltam meg az ételeket. Sokan ilyenkor annyit esznek, amennyi az adott pillanatban beléjük fér, azután meg azt sem tudják mit csináljanak, mert majd ki pukkadnak. Mértéket tudni kell tartani. Most, hogy itthon voltam illetve a vendégségben egész nap előttünk volt a kaja, így elég sokszor ettem, de keveset. Ennek hatására sikerült is fogynom, természetesen nem sokat, de tavaly például ez időszak alatt csak feljöttek a plusz kilók, azután nem győztük ledolgozni. Ahogy lehetett szombaton már mentünk is az edzőterembe, és bepótoltuk az elmaradásunkat. Három napos maratont nyomtunk, de azért még holnap délelőtt is ellátogatunk. Tehát jöhet bármilyen menü ebédre, a titok csak annyi, hogy együnk keveset és inkább többször. :)





Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecomb, burgonya gratinnal és sopszka salátával
Hozzávalók (6 főre):
Füstölt szalonnás párolt káposztával töltött csirkecombhoz:
6 db csirkecomb
10 dkg füstölt szalonna
50 dkg fejes káposzta
só, bors
kömény
2 babérlevél

Burgonya gratinhoz:
1 kg burgonya
3 dl tej
3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
só, bors
szerecsendió
5 dkg vaj
20 dkg reszelt mozzarella

Sopszka salátához:
1 kisebb jégsaláta
25 dkg datolya paradicsom
1/2 kígyó uborka
2 kicsi vagy egy nagy fej lilahagyma
1 kaliforniai paprika
1 fehér paprika
15 dkg juhtúró
4 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál mustár
1 nagy teáskanál méz
só, bors
1 dl víz

Elkészítés:
A fejes káposztát vágjuk fel csíkokra, a füstölt szalonnát pedig kockákra.
Egy lábasba pirítsuk zsírjára a szalonnát, majd szedjük ki és a visszamaradt zsiradékra tegyük a káposztát párolódni. Öntsünk rá egy kevéske vizet, picit sózzuk, borsozzuk, dobjunk rá 2-3 babérlevelet és fedjük le. Amikor már csak éppen roppanós, akkor tegyük hozzá a szalonnát, majd vegyük le és hagyjuk egy picit hűlni.
A combok bőrét lazítsuk fel óvatosan, sózzuk, borsozzuk a bőre alatt és kívül, majd töltsük be a párolt káposztával. Helyezzük el egy tepsire, majd előmelegített 180°C-os sütőbe süssük kb. 1 óra hosszáig, majd fólia nélkül további 20 percig. Amikor eltávolítjuk a fóliát, akkor locsoljuk meg a saját szaftjával a csirkecombokat, így lesz jó ropogós.
A burgonya gratinhoz a krumplit hámozzuk meg, vágjuk vékony karikára.
A tejet forraljuk fel a fokhagymával, a babérlevéllel és ízesítsük sóval, borssal szerecsendióval.
Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, helyezzük el a burgonyát szép sorba, majd sózzuk és borsozzuk. Öntsük rá a felforrt tejet, majd fedjük le alufóliával. Előmelegített 200°C-os sütőbe addig pároljuk, amíg puha nem lesz. Ezután szórjuk a tetejére a reszelt mozzarellát és további 15 percre toljuk vissza a sütőbe. Akkor jó, amikor már szép aranysárga a sajt a tetején.
A sopszka salátához daraboljuk össze a salátát és a zöldségeket tetszés szerint. Az öntethez a fehérborecetet, az olajat, a mézet, a mustárt habverővel keverjük krémesre. Sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel. A salátára öntjük és jól összeforgatjuk. A tetejét megszórjuk juhtúróval.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...