Koskacukor: Mézes puszedli szilvalekvárral

2014. december 2., kedd

Mézes puszedli szilvalekvárral

Amikor haza érek a munkahelyemről a karácsony illata áraszt el a lakásba beérve. Mindenhol a mézeskalács, a fahéjas almás gyertya illata érződik. Egyszerűen imádom. Ki sem mozdulnék otthonról. Karácsonyi hangulatba árasztottam hétvégén a lakást és most már nagyon-nagyon várjuk. Karácsonyi sütik sokasága fog jönni, szerintem nem fogjuk megunni. Első körben kezdjük a mézes puszedlivel, amit szilvalekvárral töltöttem meg. Legközelebb, ha újra sütök, akkor kakaós, csokoládés verzióját próbálnám ki. Sokáig puha marad, így napokig rá lehet járni a kis apróságokra. Házi szilvalekvárral töltöttem és, hogy ne legyen kalória bomba sima porcukorba hempergettem.
Az alap recept innen származik, Ötvös Zsuzsanna bejegyzése alapján. Kicsit egészségesebbre varázsoltam.





Mézes puszedli szilvalekvárral
Hozzávalók (30 db-hoz):
200 g tk. tönköly liszt
150 g fehér liszt
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
120 g vegyes virágméz
40 g porcukor (nyírfacukor)
2 evőkanál tej
2 tojás
45 g olvasztott vaj

Töltelékhez:
kemény házi szilvalekvár

Hempergetéshez:
porcukor

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, keverjük bele a sütőport, a mézeskalács-fűszerkeveréket és a porcukrot. Ha folyékony mézzel rendelkezünk, akkor jó úgyis, hogy felolvasztás nélkül hozzá mérjük, ha nem akkor olvasszuk fel a vajjal együtt. Miután hozzáadtuk a mézet, a vajat, a tejet és a két tojást, keverjük össze robotgéppel, majd csomagoljuk be fóliába és tegyük a hűtőbe minimum fél órára.
Készítsünk a tésztából 30 egyforma golyókat, a közepére nyomjunk egy mély lyukat az ujjunkkal, kanalazzunk bele egy kevéske szilvalekvárt (csak a kemény jó) és formáljunk belőle óvatosan kicsit laposabb golyókat.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztassuk, majd toljuk be a 180°C-os előmelegített sütőbe kb. 10 percre. Miután megsültek egyből szedjük ki egy porcukorral tele tálba és hempergessük meg benne.
Kekszes dobozba tárolva sokáig eláll és puha marad!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...