Koskacukor: Narancsos-rumos trüffeles és meggyes-marcipános, fehércsokis szaloncukor

2014. december 21., vasárnap

Narancsos-rumos trüffeles és meggyes-marcipános, fehércsokis szaloncukor

Régóta csak számoljuk visszafele a napokat és izgatottan várjuk a karácsonyt. A legtöbben már készülődünk hetek óta, az ajándékokat találgatjuk, hogy mi is legyen a megfelelő, mivel tudnánk örömet szerezni. Már csak 3 nap!
Nagyon várom már, mert végre itthon lehetek a párommal és eltölthetünk együtt több, mint egy hetet. Együtt lehetünk a családdal és békés, meghitt körülmények között, gyönyörű karácsonyfák mellett elfogyaszthatjuk az ünnepi ebédet vagy vacsorát, miközben jókat beszélgetünk. Szerintem ennél nem kell több!
Már tavaly sem vásároltam szaloncukrot, hanem inkább jómagam készítettem. Valahogy beleuntam már abba, hogy egyre rosszabb minőségűek és a kínálat sem a legjobb. Na jó van a milka szaloncukor, amit szerintem azért elég sokan szeretünk, de miben különbözik egy tábla milka csokitól? Nagyon semmiben. Akkor meg kár érte, ráadásul az ára is az egekbe van. Nem azt mondom, hogy a házi a legolcsóbb, de azért mégis más az íze, ráadásul tudjuk miből van.
A csomagolás nem csak az én érdemem volt, ugyanis elkelt egy kis segítség benne. De a végére összehoztuk és elkészültek!









Narancsos-rumos trüffeles szaloncukor
Hozzávalók (kb. 16 db):
100 g étcsokoládé (min. 60%-os)
50 g tejszín
15 g vaj
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál rum

100 g étcsokoládé
1 g kakaóvaj

Elkészítés:
A tejszínt, a vajjal és a narancs reszelt héjával melegítsük fel, adjuk hozzá az étcsokoládét, majd addig kevergessük lassú tűzön, amíg el nem olvad. Tegyük a hűtőbe pár óra hosszára, vagy a mélyhűtőbe kb. egy órára.
Teáskanál segítségével kanalazzunk ki a csokiból, majd a tenyerünkbe gyorsan formázzuk meg. Helyezzük rácsra.
A csokoládét temperáljuk. Gőz felett felmelegítjük 38-39 fokra, hozzáadjuk a kakaóvajat, majd addig kevergetjük, amíg visszahűl 35 fokra. Ekkor belemártogatjuk egy villa segítségével a trüffeleket és visszatesszük a rácsra, így a felesleges csoki le tud csorogni.



Meggyes-marcipános, fehércsokis szaloncukor
Hozzávalók (kb. 24 db):
100 g darált mandula
1 evőkanál porcukor
1 nagy evőkanál meggylekvár
100 g fehércsokoládé
15 g vaj

100 g fehércsokoládé
1 g kakaóvaj

Elkészítés:
A meggylekvárt turmixoljuk le, ha nagyon darabos. (Az enyém házi, és ez bizony eléggé darabos, így szükséges volt.) A mandulát és a porcukrot keverjük össze, annyi meggylekvárt adjunk hozzá, amennyitől szépen összeáll. A fehércsokoládét a vajjal gőz felett olvasszuk fel, majd tegyük a mandulához és jól keverjük össze. Tegyük a hűtőbe pár órára vagy a fagyasztóba kb. egy óra hosszára.
Teáskanál segítségével kanalazzunk ki a masszából, majd a tenyerünkbe gyorsan formázzuk meg.
A csokoládét temperáljuk. Gőz felett felmelegítjük 37-38 fokra, hozzáadjuk a kakaóvajat, majd addig kevergetjük, amíg visszahűl 34 fokra. Ekkor belemártogatjuk egy villa segítségével a meggyes-mandulás golyókat és rácsra helyezzük.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta mind a kettő,szívesen megkóstolnám őket. Idén én is házilag készítettem jó pár félét, szerintem sokkal finomabbak,mint a bolti és elkészíteni is nagyon jó őket, igazi karácsonyi hangulata van már a készítésüknek is. Kívánok Nektek csodaszép Karácsonyt, sok finom ételt, jó pihenést!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Láttam, nagyon ügyes voltál! Mennyi mennyei szaloncukrokat készítettél! Jó sok munka lehetett, nekem is fél délutánom rá ment, hát akkor még neked. :) De mind ketten tudjuk megéri! :) Békés, Boldog Karácsonyt Kívánok Nektek is!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...