Koskacukor: Aszalt szilvás, vanília krémes torta

2015. január 30., péntek

Aszalt szilvás, vanília krémes torta

Még a hétvégén készítettem ezt a tortát, ami pillanatok alatt elfogyott. Jó, valóban elég kicsi lett, mert csak a 18 cm-es torta formámat vettem elő. Valami egyszerű, valami gyorsat szerettem volna és sikerült is összehoznom. Tényleg nem kellett sokat legyek vele a konyhába és még egy kicsit különleges is lett. Az aszalt szilva időszaka még mindig tart. Ilyenkor bármilyen aszalt gyümölcsöt szívesen fogyasztunk, úgyhogy bátran gondolkodjunk még ezekben. Majd, ha eljön a tavasz folyamatosan lesznek friss gyümölcsök és akkor ismét elengedhetjük a fantáziánkat, lehet gyártani szép sorba a finomabbnál finomabb gyümölcs tortákat.








Aszalt szilvás, vanília krémes torta
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortaformához):
Kakaós piskótához:
3 tojás
6 dkg nyírfacukor
5 dkg tk. tönköly búzaliszt
2,5 dkg holland kakaó
1 kávéskanálnyi sütőpor

Vanília krémhez:
2,5 dl tej
25 g vaníliás pudingpor
3 evőkanál nyírfacukor
1 teáskanál vanília kivonat
1/2 vaníliarúd kikapart belseje
10 dkg szobahőmérsékletű vaj

Tetejére:
20 dkg aszalt szilva
8 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
1 teáskanál méz

Elkészítés:
Először készítsük el a krémet, amíg hűl, addig a piskótánk is gyorsan megsül.
A sütőt melegítsük elő 180°C-ra.
A krémhez a tej 2/3-ad részét forraljuk fel a cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével. A pudingport keverjük ki a maradék tejjel és a vanília kivonattal, majd öntsük fel felforrt tejbe és közepes lángon főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A piskótához a tojásokat válasszuk ketté. A fehérjét verjük habbá a cukorral, majd keverjük hozzá a kikevert tojások sárgáját. A liszthez keverjük hozzá a kakaót és a sütőport, majd szitáljuk két részletbe a tojáshabba. Óvatosan forgassuk bele, vigyázzunk ne törjük össze.
A tortaforma alját kenjük ki vajjal, lisztezzük be, majd öntsük bele a kikevert tésztát.
Tegyük sütőbe kb. 15-20 percre. Gyorsan sül, természetesen  sütőtől is függ. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Vegyük ki a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
A vaníliapudingot keverjük habosra a vajjal. A piskótát vágjuk ketté, kenjük rá az egész krémet, majd tegyük vissza a tortaformába.
A csokoládét, a vajjal és a mézzel együtt olvasszuk fel gőz felett, majd adjuk hozzá a feldarabolt aszalt szilvát. (Amennyiben nem puha, szaftos a szilva, áztassuk előtte vízbe 20-30 percre.)
Ezt az aszalt szilvás csokoládét öntsük a torta tetejére, osszuk el szép egyenletesen, majd tegyük hűtőbe és pihentessük 1-2 órát.




5 megjegyzés:

  1. Rögtön beleszerettem a sütidbe, nagyon-nagyon guszta! És a tányérkák gyönyörűek!!! :)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Brigitta! Szeretném a fiam szülinapjára elkészíteni (szilvaimádó!) 26-os tortaformában; jó lenne- e, ha másfélszer venném a mennyiségeket? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...