Koskacukor: Gorgonzolás, kakukkfüves szűzérme, édesburgonyával, sült körtével és ruccolával

2015. január 18., vasárnap

Gorgonzolás, kakukkfüves szűzérme, édesburgonyával, sült körtével és ruccolával

Sokszor bekattan az agyamba valami és le kell írnom és meg kell valósítanom. Nem csak egy-egy receptnél fordul elő, hanem úgy az életben általában. Mindig rászánok egy estét arra, hogy összeírom a következő heti menüt nagyjából. De néha este már nincs energiám már arra sem, hogy átböngésszek egy-egy jó ötlet után kutatva és rábízom a véletlenre. Nah, ekkor szoktak kisülni a legfinomabb ételek. Ez a töltött szűzérme is ilyen volt. A gorgonzola, körte és ruccola extra jó párosítás. Imádom együtt őket. Az édesburgonya pedig az egyik kedvenc köretem, ami könnyű ételekhez és salátákhoz igen jól passzol, bármi legyen is az. A szűzérme meg kinek ne lenne a kedvence? Ritkán látni nálunk a húspultba, de ilyenkor mindig veszek belőle.
Most megosztom akkor veletek, hogy mi is járt a fejembe egyik nap, amit este viszonylag rövid idő alatt sikerült összehoznunk. Bizony, a szűzérme betöltését Balázsra bíztam és ügyesen sikerült is betöltenie.
Íme akkor jöjjön a recept!







Gorgonzolás, kakukkfüves szűzérme, édesburgonyával, sült körtével és ruccolával
Hozzávalók (4 személyre):
Gorgonzolás kakukkfüves szűzérméhez:
2 közepes méretű sertés szűzpecsenye
20 dkg gorgonzola
só, bors
kakukkfű
olívaolaj
1 dl száraz fehérbor

Édesburgonya körethez:
1-2 db édesburgonya

cayenne bors
olívaolaj

Sült körtéhez:
2 db körte
1 evőkanál méz
1 evőkanál balzsamecet
1 kávéskanál fahéj
csipet só

Elkészítés:
Először a szűzpecsenyéket óvatosan szúrjuk fel egy vékony éles késsel, majd töltsük meg gorgonzolával. Sózzuk, borsozzuk és dörzsöljük be kakukkfűvel. Olívaolajat és a fehérbort hevítsük fel és hirtelen süssük meg a húst, hogy bezáródjanak a rostok. majd fedő alatt 15-20 perc alatt közepes lángon süssük készre. Vegyük ki a serpenyőből a szűzpecsenyét, hagyjuk 5-10 percig pihenni és csak ezután kezdjük el felszeletelni. A visszamaradt szaftot addig főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik.
Az édesburgonyát hámozzuk meg, sózzuk, szórjuk meg cayenne borssal, majd olívaolajon pirítsuk meg. Öntsünk rá egy kevéske vizet és addig süssük, pároljuk, amíg meg nem puhul.
A körtéket vágjuk négy cikkre. A mézet karamellizáljuk egy serpenyőben a balzsamecettel, a fahéjjal és egy csipet sóval. Helyezzük el rajta a körtéket, majd alacsony lángon a körte minden oldalát süssük meg.
Tálalásnál vegyük elő egy nagyobb tányért, terítsük be rukkolával, helyezzünk el rajta egy-két körte cikket, egy pár kanál édesburgonyát illetve a felszeletelt szűzérméből. Locsoljuk meg a sűrű szafttal!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...