Koskacukor: Sajtkrémes csónakok

2015. január 10., szombat

Sajtkrémes csónakok

Az elmúlt egy hónapban a karácsonyi készülődés miatt nem volt időm másra, mint kalács és kenyér sütésre. Természetesen ez sem rossz, de már egy kicsit unalmas. A receptet találtam, bár hasonlót már készítettem, de ez is nagyon finom lett. Sokkal sajtosabb és krémesebb, mintha csak megszórtam volna valamilyen sajttal. Érdemes kipróbálni, ráadásul a besamelmártást a későbbiekben lehet variálni és akár sonkával, szárított paradicsommal, friss bazsalikommal vagy petrezselyemmel fel lehet dobni.










Sajtkrémes csónakok
Hozzávalók (6db-hoz):
(1 bögre = 250 ml)
1 bögre teljes kiőrlésű tönköly liszt
1/2 bögre fehér liszt
1/4 bögre teljes kiőrlésű liszt
kb. 2 dl  langyos víz
1 csomag szárított élesztő
1 teáskanál cukor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál extra szűz olívaolaj

Besamelmártáshoz:
2,5 dkg vaj
2,5 dl tej
2,5 evőkanál liszt
7 dkg reszelt Leerdammer sajt

fehérbors
szerecsendió

Tetejére:
1 felvert tojás
5 dkg reszelt Leerdammer sajt

Elkészítés:
A liszteket mérjük ki egy tálba, adjuk hozzá a szárított élesztőt, a cukrot, a sót és az olívaolajat. Langyos vizet hozzáadva dagasszunk rugalmas tésztát. Tegyük lisztezett kelesztő tálba, pihentessük 1 órát. A besamelmártáshoz a vajat olvasszuk fel, a liszttel keverjük simára egy habverővel, majd folyamatosan adjuk hozzá a tejet és sűrítsük be. Sóval, borssal, szerecsendióval ízesítsük! Még melegen adjuk hozzá a sajtot és addig keverjük, amíg el nem olvad. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A tésztát osszuk hat egyenlő részre, formázzunk belőle golyókat, majd pihentessük 15 percig. Ezután a két kezünkkel formázzunk csücsköket úgy, hogy megsodorjuk egy kicsit. Jó mélyen vágjuk be, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és kelesszük duplájára. Töltsük meg besamelmártással, kenjük meg felvert tojással és szórjuk meg reszelt sajttal.
Előmelegített 200°C-os sütőbe süssük kb. 20 percig, amíg a sajt szépen rá nem pirul a tetejére.




2 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...