Koskacukor: New York-i sajttorta sós karamell öntettel és pirított földimogyoróval

2015. február 2., hétfő

New York-i sajttorta sós karamell öntettel és pirított földimogyoróval

Eredetileg egy csoki tortát szerettem volna Balázs névnapjára sütni, de át kellett gondolnom, a hétvégi programjaimhoz igazítani, így inkább egy egyszerű, de nagyon finom, mutatós sajttorta mellett döntöttem. A jó sajttorta titka szerintem a sütő hőmérséklete. Fontos, hogy lassan, türelemmel készítsük el, mert bizony sok idő kell neki ahhoz, hogy szép legyen a végére, ne égjen meg, viszont rendesen átsüljön. Gőzös sütőbe sütöttem, szerintem ez könnyebbé teszi a tortát és nem szárad ki a teteje sem.
No, de... nehogy már csak egy sima sajttorta legyen. 
Legyen mondjuk.. gyümölcsös? Vagy csokis? Vagy... na jó.. Soha nem készítettem még sós karamellt és már régóta furdal a kíváncsiság. Az amerikaiak másik alapanyaga még a földimogyoró, ami pontosan jól passzol a karamellhez. Így sikerült összepárosítanom végül a sajttortát a sós karamellel és a mogyoróval.
A sós karamell receptjét itt találtam, ahol rengeteg tippet ötletet ír a blog írója, ami nagyon nagy segítségemre volt. Nem gondoltam volna, hogy ilyen egyszerű és bizony azt sem, hogy ennyire finom. 







New York-i sajttorta sós karamell öntettel és pirított mogyoróval
Hozzávalók ( 32 cm átmérőjű tortaformához):
200 g teljes kiőrlésű vajas keksz
100 g vaj

1 kg krémsajt
80 dkg 20%-os tejföl
30 dkg porcukor
9 dkg liszt
10 tojás
1 citrom és 1 narancs reszelt héja
2 teáskanál vaníliakivonat

10 dkg sótlan földimogyoró

Sós karamell öntethez:
200 g cukor
85 g vaj (kockára vágott, szobahőmérsékletű)
120 ml tejszín
3 g fleur de sel (vagy tengeri só)
1 teáskanál vaníliakivonat

Elkészítés:
Először kezdjük a tortával, amit érdemes tálalás előtti nap elkészíteni, mert akkor a legjobb, ha egy éjszakát áll a hűtőbe. 
A kekszet daráljuk le vagy robotgéppel daraboljuk morzsára. Olvasztott vajjal keverjük össze, majd a torta forma aljára simítsuk el egyenletesen. 180°C-os sütőbe süssük kb. 10-15 percig. Amíg a széle nem kezd el egy picit pirulni.
Addig elkészítjük a sajttortához való krémet. A krémsajtot a tojásokkal robotgéppel jól kikeverjük. Hozzáadjuk a porcukrot, a lisztet bele szitáljuk, bele reszeljük egy citrom és egy narancs héját illetve vanília kivonattal ízesítjük. Újból jól összekeverjük, majd a tejföllel ismét. Viszonylag híg krémet kell, hogy kapjunk. 
A tortaformát körbe tekerjük alufóliával, biztos, ami biztos nehogy kifolyjon és a sütőtérbe kerüljön, mert az bizony kellemetlen szagokkal járhat.  Ezután beleöntjük a krémet. Nyugodtan mehet színig, mert nem fog kijönni.
Gőzös 170°C-os sütőbe addig süssük, amíg azt nem érezzük miután megnyomtuk a közepét, hogy már szilárd. Ha erősebben megmozgatjuk csak egy picit szabad, hogy rezegjen. A sülési idő kb. 1,5 óra hossza. Miután kész a torta, résnyire nyitott sütőajtó mellett hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A földimogyorót száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd daraboljuk apróra.
A sós karamell nagyon egyszerű, viszont érdemes előkészíteni mindent hozzá. Fontos, hogy a vaj és a tejszín szobahőmérsékletű legyen. Egy tapadás mentes magas falú serpenyővel dolgozzunk. Legyen tiszta! Mérjük ki a cukrot, majd magas hőmérsékleten kezdjük el karamellizálni. Ne keverjük meg közbe, inkább csak egy picit mozgassuk meg, hogy egyformán olvadjon fel a cukor. Ha tudunk dolgozzunk hőmérővel. 190°C-ig melegítettem. Az, hogy hány fokosra melegítjük befolyásolja a karamell színét. Minél magasabb a hőfok, annál sötétebb lesz. Viszont vigyázni kell, nehogy leégessük. Tehát miután elérte a hőmérsékletet, vegyük le a tűzről várjunk pár másodpercet, majd tegyük bele a vajat és a sót, majd habverővel keverjük el gyorsan, amíg homogén nem lesz. Ezután öntsük hozzá a tejszínt és a vanília kivonatot. Kicsit híg, de szép krémes állagú lesz az öntetünk.
Felmelegített steril üvegekbe öntsük, így nem reped szét a nagy hőváltozás miatt. Hagyjuk teljesen kihűlni. Hűtőbe 2-4 hétig is eláll lezárva.
Másnap pirított mogyoróval és karamell öntettel díszítjük a tortát illetve plusz öntetet kínálunk hozzá!



10 megjegyzés:

  1. Brigi ez a torta egyszeruen tokeletes!!!!

    VálaszTörlés
  2. De aranyos vagy! Köszi szépen! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez a torta tényleg csodásan néz ki, sajttorta is, sós karamellás is és még mogyoró is... hmm

    A Kiskanálon link party-t tartok és szeretnélek téged is meghívni! Ha van olyan desszerted, amiről úgy gondolod Valentin-napra ideális lenne, örülnék ha te is csatlakoznál és belinkelnéd pár szuper receptedet !
    A részleteket itt találod: http://horsi-orsi.blogspot.com/2015/02/edes-valentin-napi-link-party_4.html

    VálaszTörlés
  4. Általában vajas kekszeket szoktam használni a sajttortákhoz, de jó lehet mondjuk egy mogyorós keksz is, akkor már duplán mogyorós lenne. :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép torta. Imádom a sós karamell, ezért tuti, hogy a kedvencem lesz.

    VálaszTörlés
  6. Bocsánat, természetesen imádom a karamellt !

    VálaszTörlés
  7. Előző munkahelyemen ezzel a tortával búcsúztam a kolléganőimtől. Egyiküknek nagyon ízlett. Amikor a harmadik szeletet vette magához és locsolta meg bőven a karamell öntettel, fennhangon “nyugtatta” magát: ebből nyugodtan ehetek, nem hízlal, mert ez sós karamell 🤣🤣🤣
    Ez a torta

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik. Hót zicher , hogy elkészítem.

    VálaszTörlés
  9. Akinek nem gőzös a sütője hogyan javasolt elkészíteni? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsi! A sütő aljába el kell helyezni egy félig vízzel megtöltött tepsit. Így ugyanazt a hatást éred el. Jó sütést!

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...