Koskacukor: Reggeli croissant

2015. február 28., szombat

Reggeli croissant

Amikor még nem voltam nagy sütős és még csak 17 voltam, akkor készítettem először croissant. Természetesen nem a legszebbek voltak, de nagyon finomak. Páromnak máig kedvence és igen, egy párszor emlegeti is, hogy olyan régen evett már. Emlékszem akkor még képesek voltunk reggelire megenni ketten 8 darabot. Mára ez már megváltozott, nem hiába öregszünk. :)
Hogy miért pont reggeli croissant lett a neve, mert egyik nap reggel elkezdjük és másik nap reggel sütjük meg. Így frissen, melegen, ropogósan kerülhet az asztalra.
Ehetjük lekvárral, vagy finom sajttal, mézzel... ki mivel szereti.








Reggeli croissant
Hozzávalók (10 db-hoz):
Első nap reggel:
1 g élesztő
55 ml víz
55 ml tej
100 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt

Első nap este:
135 g BL 55 fehér liszt
135 g teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
50 ml tej
50 ml víz
7 g só
20 g porcukor
10 g friss élesztő
15 g vaj

200 g vaj
20 g liszt

Tetejére:
1 felvert tojás

Elkészítés:
Első nap reggel összekeverjük egy lezárható üvegbe a vizet, a tejet, a lisztet és egy morzsányi élesztőt, majd szobahőmérsékleten érleljük egészen estig.
Este  összedolgozzuk az összes többi hozzávalóval és rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Kelesztő tálba téve 1 órát pihenni hagyjuk szobahőmérsékleten. A vajat összedolgozzuk a liszttel, majd két sütőpapír között kinyújtjuk kb. 15x15 cm kockára. Hűtőbe tesszük, amíg a tésztánk meg nem kel.
Most jön a hajtogatás. A tésztát enyhén lisztezett deszkára tesszük, mind a négy irányba elnyújtjuk, a vajat a közepére tesszük, majd becsomagoljuk a tésztával. Ráhajtjuk mindegyik oldalát.
Kinyújtjuk a tésztát, amennyire tudjuk, természetesen nem kell papír vékonyra, csak ameddig kényelmesen nyúlik a tészta. Balról behajtjuk középre, jobbról középre, majd ráhajtjuk balról jobbra a tésztát. Elfordítjuk 90°-kal, kicsit megnyújtjuk a tésztát balra és jobbra is, ezután pedig balról behajtjuk a tésztát 1/3-ig, majd jobbról pedig rá a tetejére. Kelesztő tálba tesszük és hűtőbe pihentetjük 30 percig. Még 3-szor megismételjük a hajtogatást és az utolsó után bent hagyjuk a hűtőbe reggelig. Figyeljünk oda arra, hogy soha ne legyen lisztes a tészta miközben hajtogatjuk. Mindig seperjük le.
Másnap reggel nyújtsuk ki a tésztát 5 mm vékonyra. Vágjunk háromszögeket, tetszés szerint osszuk fel. Én kisebb croissant-okat készítettem 12cm széles és 18 cm hosszú volt.
Tekerjük fel és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Hűvös helyen (de nem a hűtőbe), hagyjuk 2 órát pihenni. Az utolsó fél órába előmelegítjük a sütőt 200°C-ra.
A croissant-ok tetejét megkenjük felvert tojással és sütőbe toljuk kb. 20-25 percre, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...