Koskacukor: Egy híres pécsi bisztró saját ökofarmmal

2015. július 28., kedd

Egy híres pécsi bisztró saját ökofarmmal



Pécs belvárosában található Jókai teret 2001-ben adták át. Itt avatták fel az Ezredéves Emlékművet, melynek építése egybeesett a tér díszburkolatának kialakításával. A tér nyugodt, hangulatos és gyönyörű. Mindenféleképpen érdemes ide ellátogatni, ha valaki még nem járt erre. Viszont, ha már itt vagyunk, akkor ne hagyjuk ki a Jókai bisztrót, ami a tér közepén található az Elefántos házban.
Mi jut eszünkbe, ha meghalljuk azt a szót, hogy bisztró? A bisztró szó francia eredetű, ami kis éttermet jelent, ami szerény környezetben valósul meg, mérsékelt kínálatú ételekkel. Ez volt régen. Viszont egy pár éve hazánkba is betört a bisztrók sorozatos megnyitása,  valójában  újragondolt, szépen kialakított helyiségekben várják az ide érkezőket, különleges ételekkel.  Itt sincs ám ez máshogy. A belső környezet nagyon modern, fiatalos, ahol szívesen megfordulnék akár naponta is. Nem csak az étlapról választhatunk különleges fogásokat, hanem a menü összeállítása sem egyszerű náluk. Változatos és egyáltalán nem unalmas. Nem csak az ételeken van a hangsúly, hanem a borokon is. Óriási, széles borválasztékkal várják az ide érkezőket. Szinte elképzelhetetlen, hogy ne találnánk az éppen aktuális fogáshoz illő bort.
Amiben hasonlítanak az eddig meglátogatott éttermekhez, hogy ők is őstermelőktől szerzik be a friss alapanyagokat, viszont rendelkeznek egy ökofarmmal is, ami a Baranya megyei Szederkényben található.  Éppen ezért általában az étlapjukat a szezonnak megfelelően alakítják, így biztosak lehetünk benne, hogy a legjobb alapanyagokkal dolgoznak.
Szederkényben lévő ökofarmjuk pont olyan, mint amilyet magamnak is el tudnék képzelni egy hátsó kertbe. Kisebb ágyásokba vannak vetve különféle zöldségek, amiket szerves trágyával gondoznak. Folyamatosan kísérleteznek, hogy melyik növénynek milyen mennyiségű, vagy éppen milyen érett trágya segíti a fejlődését. Állatok közül megtalálható a kecske, a bárány, a szarvasmarha, a sertés, a libák, kacsák és tyúkok sokasága.  Szerintem egy igazi háziasszony biztosan jól érezné magát itt.




Ezzel a szemlélettel, illetve minőséggel besorolták Magyarország legjobb 30 vidéki étterme közé illetve a világ egyik legnevesebb étteremkalauza Gault&Millau ajánlott kategóriába sorolta. Azt hiszem ez elég nagy elismerés.  Megemlíteném a séfjüket is Várvízi Pétert, aki a világ legrangosabb nemzetközi szakácsversenyén, a Bocuse d’Or lyoni döntőjébe jutott magyar csapat vezetőjeként.
Azok az ételek, amiket itt kaptunk gyönyörű tálalásban kerültek elénk. A levesben a zöldségesek különös módon finom roppanósak voltak, a sertés szűz, ami az egyik kedvencem, a legjobb minőségben került elém illetve a desszert mennyei volt a friss málnapürével.  





Csak ajánlani tudom mindenkinek. Amennyiben ellátogatunk Pécsre, feltétlenül térjünk be hozzájuk, mert biztosan nem fogunk csalódni. Ha már jól laktunk, akkor tegyünk egy sétát a téren vagy látogassunk el a mellette lévő Jókai cukrászdába.

Jókai bisztró
Cím: 7621 Pécs, Jókai tér 6.
Elérhetőség: +36/20 3607337


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...